keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Uunissa paahdettu mysli

paahdettu mysli

Olen tehnyt myslin itse varmaankin yli 6 vuotta. Vuosien aikana se on epäonnistunut kahdesti: ensimmäinen oli kun paahdoin sitä uunissa liian pitkään ja se kärvähti, toisella kerralla laskin pellin epähuomiossa juuri käytössä olleelle kuumalle hellan levylle, jolloin se myös kärähti. Ei muuten tuoksu hyvälle!

Jos kuitenkin on paistoajan ja laskutason kanssa tarkkana, ei epäonnistumisesta ole vaaraa ja paahtuva mysli tuoksuu hyvälle. Myslin aineksien määrät voi mitata silmämääräisesti sinne päin ja ”täytteeksi” voi valita mitä vain omaan suuhun sopivaa. En ehkä lähtisi valitsemaan pekonia tai papuja, mutta tiedättehän, mysliin sopivia makuja. Yleensä laitan erilaisia pähkinöitä/mantelia ja siemeniä. Isommat pähkinät kannattaa pilkkoa hieman pienemmiksi. Toisinaan olen käyttänyt kuivattuja hedelmiä ja luksuskerroilla pienen määrän suklaata. Erinomainen yhdistelmä on muuten kuivatut karpalot ja valkosuklaa. Välillä ripautan paahtuvan myslin päälle kanelia tai vaniljaa.

Hiutaleiksi sopii oikeastaan kaikki. Teen pääsääntöisesti Myllyn Parhaan isoista kaurahiutaleista ja kaapista löytyvistä pikakaurahiutaleista. Tällä kertaa mukaan pääsi myös spelttiä.

Granola

noin 1 litra

1 dl öljyä
3 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
10 dl hiutaleita
1 dl murskattuja pähkinöitä tai manteleita
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
½ dl chiansiemeniä
kuivattuja hedelmiä/marjoja

Mittaa kattilaan öljy ja siirappi. Lämmitä miedolla lämmöllä hetki, kunnes saat seoksesta tasaista. Mittaa sillä välin kulhoon hiutaleet, siemenet ja pähkinät. Kaada öljyseos kuiviin aineisiin ja sekoita huolellisesti. Kumoa seos pellille ja paahda 175 asteessa noin 15 minuuttia. Sekoita muutaman kerran paiston aikana. Huomaa, että mysli kypsyy nopeimmin yleensä reunoilta, joten seosta kannattaa siirrellä reunoilta keskelle.

uunissa paahdettu granola

Paistoajan loppuvaiheessa kannattaa olla tarkkana, sillä mysli ruskistuu nopeasti. Malta kuitenkin paahtaa vaalean ruskeaksi, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu ja myslistä tulee rapeaa. Jos käytät hedelmiä tai suklaata, lisää ne täysin jäähtyneen myslin joukkoon. Nauti mysli jogurtin tai maidon kanssa. Tai suoraan purkista jos oikein kova himo iskee.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall