tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kielen mennessään vievä meetvurstipiiras

Löysin tämän ohjeen jo vuosia sitten, mutta viime aikoina se on jäänyt uusien tulokkaiden jalkoihin. Puolisoni pyysi tekemään tätä pitkästä aikaa, ja hyvä että pyysi. Piiras on helppo tehdä (taidan sanoa näin useimpien ohjeiden kohdalla), eikä vaadi kovin kummallisia aineksia. Sinappijauhetta voi käyttää, mikäli sitä kaapista löytyy, mutta ostoksille ei tarvitse lähteä, koska tavallinen maun mukainen sinappi käy varsin hyvin. Meetvurstin olen monesti korvannut salamilla, mutta oikeastaan mikä tahansa mausteinen makkara käy: salami, meetvursti, chorizo tai miksipä ei vaikka soijachorizo.

Täytteen voi sekoittaa yhdessä kulhossa vähemmän tiskiä tyytyväisempi kokkaaja.

Alkuperäisellä ohjeella Pastanjauhantaa-blogissa iloitaan kesän kypsistä tomaateista, mutta maistuu tämä talvellakin. Talvella tomaatit eivät toki maistu juuri miltään, mutta silloin tällöin voi tehdä poikkeuksen ja ostaa niitä silti. Etenkin tämän piirakan kanssa. Kirsikkatomaateissa on myös monesti edes hiukan enemmän makua.

Tällä kertaa piiras löysi tiensä lautaselle ihan tavallisena keskiviikkona, joten käytin hyväkseni pakastealtaan valmista piirakkapohjaa. Suolaisten piirakkapohjien kohdalla myönnän muutenkin olevani yleensä melko laiska, ja suosivani hyväksi havaittua valmista pohjaa. Säästää aikaa, eikä ole niin "paha ostos", kuin täydet einesruoat. Välillä voi mennä sieltä mistä aita on matala, koska liika kriittisyys ja täydellisyyden tavoittelu ruoanlaitossa syö ainakin toisinaan omaa motivaatiotani.


Piiras on todellinen lihan rakastajan päiväuni, eikä varmasti terveellisimmästä päästä. Tähän pätee myös sama kriittisyyden vähentäminen, sillä eipä kai maailma kaadu jos toisinaan syö hiukan epäterveellisemmin. Huomenna sitten taas jotakin muuta niin pysyy tasapaino yllä. Pidemmittä puheitta, täältä tulee sudennälkäpiirakka!

Meetvurstipiiras


piirakkapohja oman maun mukaan
täyte:
1½ tl sinappijauhetta tai 1 tl sinappia
2 tl sokeria
1/2 dl ketsuppia
3-4 tomaattia tai 2 kourallista kirsikkatomaatteja
100 g meetvurstia
3 dl juustoraastetta
suolaa ja pippuria maun mukaan
yrttejä, esimerkiksi oreganoa, rosmariinia tai timjamia (kuivatut käyvät hyvin)

Tee pohja makusi mukaan ja esikypsennä sitä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tee sillä välin täyte. Sekoita kulhossa ketsuppi, sinappijauhe/sinappi ja sokeri. Pilko pestyt tomaatit pienehköiksi paloiksi ja poista osa keskustoista. Suikaloi meetvursti pieneksi ja lisää tomaattien kanssa ketsuppiseokseen. Mausta seos ja lisää vielä juustoraaste.

Kumoa täyte esipaistetulle pohjalle ja paista vielä noin 25–30 minuuttia, kunnes pinta hiukan ruskistuu.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall