kotiliesi

sunnuntai 20. elokuuta 2017

Herkullinen lohikulho

Huomaan monesti olevani hiukan trendivastainen, enkä esimerkiksi juossut ostamaan pillifarkkuja niiden ollessa trendikkäitä. Otin Facebookin käyttöön melko paljon valtaosaa myöhemmin, enkä sisusta kotiani sisustuslehtien oppien mukaan. Ruokien trendejä seuraan jonkin verran, mutta en ole kuitenkaan ryhtynyt vegaaniksi tai syö gluteenittomasti, vaikka ne ehkä muodikkaita olisivatkin. 

Ruoan trendeissä pinnalle nousi muutama vuosi sitten kulhoruoat (bowl). Suosio alkoi smoothiekulhoista, ja on sittemmin yleistynyt myös suolaisissa ruoissa. En silloin lämmennyt smoothiekulhoille, ja syön edelleen aamiaiseksi jotakin muuta. Pääruokien kohdalla kulho-menetelmä kuitenkin toimii. Ramen esimerkiksi on ihanaa, vaikka ei ehkä tyylipuhdas kulhoruoka keittona olekaan.

Bongasin lehdestä noin vuosi sitten lohi-riisikulhojen ohjeen, joka vaikutti makuuni sopivalta. Lohikulho ei vaadi pitkiä esivalmisteluita, ja sopii siksi hyvin arkiruoaksi. Lohen hinta on harmillisesti noussut, joten tästä on tullut itselle harvinaisten herkkuhetkien ruoka. Onneksi tämä on kuitenkin terveellisempi herkku kuin kakut :)


Alkuperäinen ohje neuvoo käyttämään puuro- tai sushiriisiä. Olen kuitenkin käyttänyt basmatiriisiä, koska minulla on sitä kaapissa aina. Soveltaa siis voi! Avocadon ja kurkun lisäksi mukaan voi pilkkoa mangoa, mutta fodmap-ruokavalioon se ei sovi.

Lohi-riisikulho

kahdelle

300 g nahatonta kirjolohifileetä
1 rkl rypsiöljyä
Marinadi:
½ dl soijakastiketta
¼ dl fariinisokeria
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
Lisäksi:
2 dl puuro- tai sushiriisiä
2½ dl vettä
½ rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
½ pieni kurkku
1 avokado
1 kevätsipuli

Leikkaa kalafilee kahteen yhtä suureen palaan. Sekoita soijakastike, fariinisokeri ja raastettu inkivääri keskenään, ja upota kalapalat nahkapuoli ylöspäin marinadiin maustumaan riisin keittämisen ajaksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää riisi. Keitä  riisiä miedolla lämmöllä kannella peitettynä pakkauksen ohjeen mukaan noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua vielä kannella peitettynä noin 5 minuuttia. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään ja mausta kypsä riisi seoksella.

Kuutioi kurkku sekä avokadon hedelmäliha. Hienonna kevätsipulin varret. Sekoita kaikki keskenään.

Kuumenna öljy paistinpannulla. Nosta kalapalat marinadista ja paista paloja noin minuutti kummaltakin puolelta. Pienennä lieden tehoa, kaada marinadi pannulle ja jatka paistamista kaloja liemellä valellen pari minuuttia.

Kokoa annokset kulhoihin laittamalla pohjalle riisiä ja päälle kurkku-hedelmäseosta ja kalapala. Kaada marinadia pannulta kulhoon kastikkeeksi.

Hyvää ruokahalua!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall