keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Pappilan hätävara suklaamunassa

Pappilan hätävara on vanha klassikkojälkiruoka, jonka ideana on yhdistää makeat murut, esimerkiksi kakku, kääretorttu tai keksit, hillon tai marjojen kanssa kermavaahtoon. Ainekset annostellaan tarjoilukulhoihin siten, että eri kerrokset jäävät näkyviin. Pappilan hätävara toimii nimensä mukaisesti mainiona hätävarana, mikäli ovelle sattuisi tulemaan yllätysvieraita. Sitä tosin tapahtuu nykyään melko harvoin. Pappilan hätävaran modernimpi olomuoto onkin trifle, joka myös koostuu erilaisista kerroksista. Niin tai näin, lopputulos on silti varmasti herkullinen, nimestä tai suunnitelmallisuudesta huolimatta.

Pappilan hätävaraan – tai trifleen - voi yhdistää makunsa ja kaappien sisällön mukaan melkein mitä vain. Siihen sopii ylijäänyt kuivakakku tai kääretorttu, keksipaketin viimeiset keksit, ja miksi ei kuivahtanut pullakin. Marjoiksi voi käyttää mitä vain, ja hillo tekee herkusta vieläkin paremman. Kaiken kruunaa kermavaahto, tai esimerkiksi maidoton kaura- tai soijavispi.

Pääsiäisen pappilan hätävaran voi koota näppärästi suklaamunan puolikkaisiin. Idea syntyi joulun aikaan ylijäämäksi jääneestä sydämen surujen suklaakakusta. Pakastin kakkua paloina, ja ajatuksenani oli jo silloin, että siitä voisi tehdä myöhemmin pappilan hätävaraa. Pääsiäinen lähestyy, ja suklainen kakku sopii mainiosti yhteen suklaamunien kanssa, ja siitä se ajatus sitten lähti. Laitoin suklaisuutta taittamaan muniin muutamia marjoja, mutta lopputulos on kuitenkin makea. Näiden jäljiltä ei ihan hetkeen tee mieli suklaata :)

Suklaamunan täytteet voi valmistella etukäteen, mutta ne kannattaa täyttää vasta hiukan ennen tarjoilua. Sulaessaan marjoista irtoaa kermavaahtoon väriä. Jos et käytä pakastemarjoja, voit koota suklaamunat jo hyvissä ajoin.

pääsiäinen trifle jälkiruoka
trifle pääsiäinen

Pappilan hätävara suklaamunassa

neljälle

4 suklaamunaa
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl (pakaste)marjoja (esim. puolukka tai punaherukka)
kuivakakkua, kääretorttua tai keksejä
pääsiäiskarkkeja

Mausta kerma vaniljasokerilla, ja vaahdota se. Laita kerma pursotinpussiin.

Halkaise suklaamunat. Murustele kakku, kääretorttu tai keksit.

Aseta suklaamunan puolikkaat tarjoilulautaselle. Täytä munat kakulla/kekseillä, marjoilla ja pursotetulla kermavaahdolla. Koristele lopuksi valitsemillasi pääsiäiskarkeilla.

trifle

Jäikö suklaamunia yli? Kokeile täytettyjä suklaamunia.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall