perjantai 12. maaliskuuta 2021

Englantilainen hedelmäkakku täytettynä

Huomasin Makeaa elämää pilvilinnassa -blogin Annan Instagramissa alkuvuodesta salaisen leipurihaasteen. Ideana oli lähettää paketti leivontarvikkeita salaiselle leipuriystävälle, ja vastavuoroisesti itse saa omalta salaiselta leipuriystävältä paketin. Haaste kuulosti kiinnostavalta, ja koska rakastan Australian MasterChefiä, tuli haasteesta mieleen myös mysteerilaatikkotehtävä.

Otin osaa haasteeseen, ja sain oman pakettini Marjolta Espanjasta asti! Olin ilmoittanut ruokavalioksi gluteenittoman, ja se oli huomioitu hyvin, ja kaikki paketin raaka-aineet olivat sopivia. Sain käytettyä lähes kaikkia raaka-aineita, ja lopuille löytyy varmasti käyttöä myöhemmin leivonnassa. Kuva koko paketin sisällöstä on postauksen lopussa.

Sain leivontaideani paketin papaijasta. Mietin missä niitä voisi käyttää, ja mieleeni tuli englantilainen hedelmäkakku. Perinteiseen versioon tulee muun muassa korintteja, mutta päätin soveltaa. En ole koskaan tehnyt tai edes syönyt kyseistä kakkua, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla, ja yhdistelin eri ohjeita. Päätin soveltaa oikein kunnolla, ja tein hedelmäkakusta täytekakun, jonka täytteen inspiraationa toimi paketin valkosuklaa. Soveltaminen kannatti, ja kakusta tuli todella hyvää! Kakku on hedelmäinen, pähkinäinen ja sopivan makea. Pähkinärouhe ja hedelmät tuovat kakkuun kivan suutuntuman.

Perinteisissä ohjeissa kakun hedelmät liotetaan joko brandyssa tai rommissa. En tahtonut kakusta alkoholilta maistuvaa, ja keitin papaijat ja rusinat appelsiinimehussa. Se yhdessä sitruuna-aromin kanssa teki lopputuloksesta kivan hedelmäisen. Paketissani oli mukana myös kvittenihilloa (tai -marmeladia). Kvitteni on päärynää muistuttava hedelmä, ja mielestäni hillo maistui päärynältä, ja siksi ohjeessa neuvotaan käyttämään päärynähilloa. Jos löydät kaupasta kvittenihilloa, voit käyttää myös sitä.

Kakkutaikina on aika raskasta, eikä juuri kohoa uunissa. Suosittelen käyttämään 15 cm kakkuvuokaa, jolloin kakku on helpompi leikata kerroksiin. Minulla oli käytettävissä vain 18 cm vuoka, ja kakku onnistuu silläkin. Lopputulos on vain hiukan matalampi ja haastavampi leikata tasaisiin kerroksiin.

täytetty englantilainen hedelmäkakku
täytetty englantilainen hedelmäkakku

Englantilainen hedelmäkakku täytettynä, gluteeniton

8-10 palaa

Hedelmät:
150 g kuivattua papaijaa
50 g rusinoita
2 dl appelsiinimehua

Kakku:
100 g pehmeää voita
2/3 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
½ tl sitruuna-aromia tai 1 tl sitruunan mehua
1½ dl hienoa riisijauhoa (esim. Virtasalmen Viljatuote)
3 rkl mantelijauhoa
1½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
¼ tl inkivääriä
ripaus suolaa
50 g pekaanipähkinöitä

Valkosuklaatäyte:
125 g maustamatonta tuorejuustoa
130 g valkosuklaata
2 dl kuohu- tai vispikermaa

Lisäksi:
150 g päärynähilloa (esimerkiksi St.Dalfour)
15 g valkosuklaa koristeluun

Leikkaa papaijat pieniksi kuutioiksi (onnistuu helpoiten saksilla). Laita ne kattilaan rusinoiden kanssa. Mittaa joukkoon appelsiinimehu. Kiehauta ja anna jäähtyä vähintään muutama tunti.

Rouhi pekaanipähkinät.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää joukkoon sitruuna-aromi tai sitruunamehu ja hyvin valutetut hedelmät. Yhdistä kuivat aineet ja pähkinärouhe keskenään, lisää taikinaan ja kääntele tasaiseksi taikinaksi.

Vuoraa halkaisijaltaan 15-18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat ja korppujauhota ne. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia, tai kunnes tikkuun ei tartu raakaa taikinaa.

Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista. Kääri jäähtynyt kakku kelmuun ja laita vuorokaudeksi jääkaappiin.

Tee täyte. Sulata valkosuklaa ja anna sen jäähtyä noin 10 minuuttia. Sekoita hiukan jäähtynyt valkosuklaa tuorejuuston kanssa käsivatkaimella. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele suklaaseokseen.

Halkaise kakku 2-3 osaan.

Levitä puolet päärynähillosta alimman kakkupohjan päälle. Levitä sitten noin ¼ osa valkosuklaatäytteestä tasaisesti pohjan päälle. Nosta seuraava kakkukerros päälle, ja paina kevyesti tasaiseksi. Lisää loput hillosta ja ¼ osa valkosuklaatäytteestä.

Nosta kansi päälle, ja paina kevyesti. Pursota noin ¼ osa valkosuklaatäytteestä kakun reunoille ja loput kakun päälle. Levitä tasaiseksi. Koristele halutessasi esimerkiksi valkosuklaarouheella.

#salainenleipurihaaste
Salaisen leipurihaasteen paketin sisältö

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall