maanantai 3. joulukuuta 2018

Luumutrifle - näyttävä herkku pikkujoulupöytään

Olen ihaillut kauniiden triflejen kuvia aina niihin törmätessäni. En ole kuitenkaan aiemmin tehnyt sellaista, koska kaapissani ei ole ollut sopivaa lasista astiaa. Lasinen astia ei ole välttämättömyys, mutta triflen kerrostuksellisuus näkyy siinä kauniisti. Triflen voi hyvin valmistaa myös läpinäkymättömään astiaan, niin kuin tein esimerkiksi hiukan samantyylisen mustikkaherkun kanssa. Kun vastaani tuli sopiva lasikulho, en voinut vastustaa kiusausta, vaan ostin sen. Pääsääntöisesti vain yhteen tarkoitukseen sopivat tuotteet (kuten parsakattila) eivät ole järkeviä ostoksia, mutta onneksi tähän astiaan voi hyvin laittaa muitakin herkkuja, tai vaikka koristeita.

Valmistin triflen sopimaan alkavaan joulusesonkiin. Kerroksiin tulee mascarponen ja kerman lisäksi glögimarinoituja luumuja, kanelisia Bastogne-keksejä, puolukoita ja joulusuklaata. Mascarpone maustetaan sokeroimattomalla luumusoseella, jota löytyy esimerkiksi lastenruokahyllystä tai Bonnelta. Joulusuklaana käytin Fazerin piparkakkusuklaata, mutta mikä tahansa jouluinen suklaa sopii hyvin.

Trifle kootaan kerroksittain, ja sen on hyvä antaa tekeytyä hetki ennen tarjoilua. Keksit pehmenevät sopivasti puolessa tunnissa, mutta sitä huomattavasti pidempi odotteluaika saa ne pehmenemään liikaa. Kerrosten ainekset voi hyvin pilkkoa etukäteen ja sekä mascarponen että kerman vatkata valmiiksi. Näin itse kasaamiseen ei kulu kovinkaan montaa minuuttia.

trifle

triffle

Luumutrifle

noin kuudelle

Glögimarinoidut luumut:
100 g kuivattuja luumuja
0,75 dl alkoholillista glögiä

Luumu-mascarponetäyte:
250 g mascarponea
125 g luumusosetta
1 tl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
½ pakettia (á 260 g) Cafe au LU Bastogne –keksejä
1 dl pakastepuolukoita
4-5 palaa (joulu)suklaata

Laita luumut tasapohjaiseen kulhoon ja kaada glögi niiden päälle. Anna luumujen marinoitua huoneenlämmössä noin 2 tuntia.

Ota marinoituneet luumut glögistä ja säästä glögi myöhemmin juotavaksi. Leikkaa luumut saksilla paloiksi.

Vatkaa mascarpone sähkövatkaimella pehmeäksi. Lisää luumusose ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi.

Vaahdota kerma ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Murskaa Bastogne-keksit ja suklaa paloiksi.

Kaada mascarponeseos kulhon pohjalle. Annostele noin puolet luumuista ja reilu puolet kekseistä seoksen päälle. Ripottele sitten lähes kaikki puolukoista, mutta jätä muutama koristeluun. Lusikoi kermavaahto täytteiden päälle.

Koristele trifle lopuilla luumuilla, kekseillä, suklaalla ja puolukoilla. Anna triflen maustua noin puoli tuntia.

luumutrifle
joulu trifle

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall