torstai 19. marraskuuta 2020

Kukkoa viinissä retkiolosuhteissa

Harrastin 15 vuotta partiota, ja olen sen jälkeen jatkanut melko aktiivista retkeilyä. Partiovuosien aikana tutuiksi tulivat niin nuudelit, nötkötti (sian- ja naudanlihasäilyke) kuin pussipastat. Toki olen paistanut nuotiolla myös lukuisia tikkupullia ja makkaroita. Klassikot ovat klassikoita syystä, ja onhan nuotiolla paistettu makkara hyvää. Kuluva vuosi asetti kuitenkin haasteita retkeilyn ruokailuun, kun etenkin pääkaupunkiseudulla moni retkeilypaikka täyttyi ennennäkemättömällä tavalla. On toki mahtavaa, että ihmiset lähtivät ulkoilemaan, mutta samalle nuotiopaikalle on vaikeaa mennä turvavälit säilyttäen. 

Monen päiväretkemme eväänä on aiemmin ollut se makkara tai jotain muuta nuotiolla valmistuvaa. Etenkin kylminä vuodenaikoina on ollut kiva lämmitellä nuotiolla samaan aikaan valmistuvan ruoan kanssa. Päiväretket ovat oiva paikka testata uusia ruokia, ja on lautasilla muutakin nähty kuin makkaraa ja voileipiä. Hyvää ruokaa saa retkikeittimellä aikaan helposti ja nopeasti, ja tänä vuonna olemme suosineet sitä tavallista useammin.

Syyskuiselle päiväretkelle tein meille ruoaksi jo pidemmän aikaa suunnittelun asteella ollutta kukkoa viinissä. Inspiraationa toimi Herkutellen luonnossa -kirjan resepti. Siinä kaikki ainekset on kuitenkin kuivattu, ja päiväretkellämme painoa pystyi olemaan enemmän. Resepti sopii siis sellaiselle retkelle, jolla ruoka voi painaa hiukan enemmän. Ei tämäkään painava ole, mutta kuivattuun ruokaan verrattuna painavampaa.

Käytin tällä retkellä ruokaan vain valmista punaviinikastiketta, mutta sen kanssa maku jäi aavistuksen miedoksi. Lisäisin siis ruokaan lorauksen, noin puoli desilitraa punaviiniä. Alkon sivuilta löytyvät pienimmät punaviinipullot ovat kooltaan vain 1,87 dl, ja pulloja löytyy myös muovisena. Mainio retkiviini siis!

Riisinä käytin tällä kertaa 10 minuutissa kypsyvää basmatiriisiä, mutta monesti suosin myös valmisriisiä, jolle riittää pikainen lämmitys kattilassa.

Coq au vin retkellä broileria punaviinikastikkeella

Kukkoa viinissä retkikeittimellä

kahdelle

½ pkt (noin 70 g) pekonia
n. 200 g broileria vedessä (tölkki)
1 kevätsipuli
1 laakerinlehti
1 rkl kuivattua persiljaa
¼ tl kuivattua timjamia
½ tl suolaa
1-1½ dl Pirkka Parhaat punaviinikastiketta
½-1 dl vettä
(½ dl punaviiniä)

lisäksi:
nopeasti kypsyvää riisiä (+ ripaus suolaa)
tai 1 pss valmisriisiä

Pilko pekoni ja kevätsipuli kotona valmiiksi. Mittaa mausteet pieneen purkkiin tai folionyyttiin.

Paista pekonit retkikeittimen kattilassa. Lisää broileri ja sipuli. Lisää sitten vesi (ja halutessasi punaviini) ja mausteet, ja keitä muutama minuutti.

Lisää punaviinikastike, ja kuumenna sekoittaen muutama minuutti. Poista laakerinlehti.

Tarjoile riisin kanssa.

Coq au vin

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall