keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Glögijäätelö

Jouluaattoon on vielä hiukan vajaa kuukausi aikaa, mutta mieleni tekisi kuitenkin jo jouluttaa. Kuuntelen jo jouluradiota lähes päivittäin, ja olen laittanut sekä kausivalot parvekkeelle että joulutähden ikkunalle. Haaveilen myös pipareiden leipomisesta ja joulukoristeiden kaivamisesta. Maltan kuitenkin mieleni vielä hetken aikaa, koska olen kuitenkin aloittanut joulun odotuksen pienillä askelilla. Yksi niistä on jäätelö.

Jäätelöä marraskuussa, miten se liittyy jouluun? Glögin avulla tietysti! Olen vuosien aikana jakanut useampia glögiteemaisia reseptejä, ja tänään vuorossa on glögijäätelö. Syyskuu oli poikkeuksellisen lämmin, ja mieleni teki todella paljon jäätelöä. Samaan aikaan glögiuutuudet olivat pinnalla, ja haaveilin myös glögistä. Niinpä yhdistin nämä kaksi (kyllä, jo syyskuussa), ja lopputulos oli juuri niin hyvä kuin toivoinkin.

Glögijäätelön pohja on sama kuin vegaanisessa jäätelössä. Lisäsin kuitenkin myös tavallisen kondensoidusta maidosta tehtävän version ohjeen. Sitä en ole nyt tässä jäätelössä testannut, mutta en näe syytä miksi se ei toimisi. Jäätelöpohja maustetaan glögisiirapilla ja kanelilla, ja lopputulos on marjaisen ja hiukan piparisen jouluinen.

Olet ehkä huomannut glögipullon kyljessä olevan ohjeen glögin kuumentamisesta, ja mietit samaa kuin minä, että saako sitä kuumentaa kiehuvaksi. En löytänyt muuta syytä keittämättömyydelle kuin mahdollisen maun muuttumisen. Kysyin asiaa Marlillta, ja kuluttajapalvelusta vastattiin, että keittäminen on turvallista, kun käytössä on metallinen kattila, ja kaikkea kuparista tulee välttää. Glögiä ei myöskään saa keittää vedenkeittimessä.

glögijäätelö kondendoitu maito

Glögijäätelö


Maidoton glögijäätelö:
1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
2 prk (á 250 ml) soijavispiä
1 tl kanelia
1 dl glögisiirappia (ohje alla) 

tai

Glögijäätelö maidosta:
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
2 prk (á 250 ml) vispikermaa
1 tl kanelia
1 dl glögisiirappia

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita purkki kondensoitua (kookos)maitoa kerman sekaan. Vatkaa kunnes massa on kuohkeaa.

Lisää jäätelömassaan noin ½ dl glögisiirappia ja kaneli ja sekoita hiukan. Kaada noin kolmannes jäätelömassasta pakasterasiaan, ja lusikoi sitten glögisiirappia massan päälle raidoiksi. Toista kahdesti niin, että päällimmäiseksi jää glögiraidat.

Laita jäätelö pakastimeen jähmettymään noin vuorokaudeksi.

kondensoitu kookosmaito kotijäätelö

itse tehty jäätelö ilman jäätelökonetta

Glögisiirappi


1 dl Marli Glögitiivistettä
¾ dl sokeria
1-2 rkl vettä

Mittaa ainekset teräskattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin 20-25 minuuttia, kunnes osa nesteestä on haihtunut. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin.

Valmista siirappia tulee reilu desilitra.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall