keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Piparkakku-puolukkapiirakka

Kalenteri on kääntynyt joulukuun puolelle, ja resepteissä jatkuu jouluiset maut. Tällä kertaa tarjolla on puolukkapiirakka, jonka pohjataikina ja muruseos maustetaan piparkakkumausteella. Piirakasta ei tule liian makea, vaan puolukat tekevät siitä juuri sopivan raikkaan. Mikäli pidät todella makeasta, voi kermaviilitäytteeseen laittaa hiukan lisää sokeria.

Ohje on gluteeniton, enkä ole sitä gluteenillisena testannut. Käytän itse gluteenittomassa leivonnassa mieluummin eri jauhoja kuin valmiita jauhosekoituksia. Suosin pääasiassa riisiä, kauraa, maissia, mantelia ja tattaria, mutta käytän myös teffiä. Jos et juuri leivo tai tarvitse jauhoja ruoanlaitossa, etkä halua ostaa useampaa erilaista jauhoa, voit hyvin korvata ne valmiilla jauhoseoksella. Tässä käyttäisin Virtasalmen Viljatuotteen tummaa jauhoseosta tai kaurajauhoseosta tai Semper fin mixiä (maku saattaa olla hiukan miedompi ja piirakan väri vaaleampi). Jos käytät jauhoseosta, jossa on lisättynä psylliumia, voit jättää myös sen pois taikinasta.

Käytin pohjataikinassa ja muruseoksessa riisijauhoja ja teffjauhoja, ja pohjassa lisäksi mantelijauhoa. Riisijauhoksi kannattaa valita hieno riisijauho, jota löytyy esimerkiksi Risentalta ja Virtasalmen viljatuotteelta. Olen käyttänyt molempia, ja ne toimivat hyvin. Entäpä teffjauho, kuulostaako oudolta? Teff on luontaisesti gluteeniton afrikkalainen viljakasvi, jonka siemenistä jauhamalla saadaan ravinteikasta jauhoa. Siinä on kuitua keskimäärin 6-7 g / 100 g, ja proteiinia 10-12 g / 100 g. Teffiä löytyy ainakin Virtasalmen Viljatuotteelta, Risentalta, Foodinilta ja Jytteltä. Olen käyttänyt näistä kahta ensimmäistä, ja molemmat ovat mielestäni hyviä. Mantelijauho tuo (voin lisäksi) pohjaan sopivasti rasvaa, minkä ansiosta pohja on mehevä, eikä gluteenittomille leivonnaisille tyypillisen kuiva.

Valitsin teffjauhoksi Virtasalmen Viljatuotteen tumman tef-täysjyväjauhon. Sen väri on hiukan tummempi kuin esimerkiksi Risentalla, mikä sopii tähän mainiosti. Pohjataikina ja muruseos maustetaan piparkakkumausteella, ja teffjauhojen ansiosta valmis piirakka näyttää ja maistuu pehmeältä piparkakkutaikinalta. Super hyvältä siis!

piparkakku-puolukkapiirakka

Piparkakku-puolukkapiirakka, gluteeniton


pohja:
100 g voita
¾ dl fariinisokeria
½ dl teffjauhoa
1½ dl hienoa riisijauhoa
½ tl psylliumia
½ dl mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl piparkakkumaustetta
1 kananmuna

kermaviilitäyte:
200 g kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl fariinisokeria

muruseos:
50 g voita
½ dl fariinisokeria
½ dl teffjauhoa
½ dl hienoa riisijauhoa
½ rkl piparkakkumaustetta

200 g puolukoita (pakaste)

Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä voi. Lisää lopuksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Laita leivinpaperi piirakkavuoan (Ø 25 cm) pohjalle ja reunoille. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin hetkeksi odottamaan.

Yhdistä kermaviilitäytteen ainekset keskenään. Tee sitten muruseos. Yhdistä seoksen kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kuutioitu voi. Nypi murumaiseksi.

Ota piirakkapohja jääkaapista, ja levitä kermaviilitäyte pohjan päälle. Lisää sitten puolukat tasaisesti. Ripottele lopuksi pinnalle muruseos.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30–35 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin. Piirakka on parasta seuraavana päivänä tai kunnolla jäähtyneenä.


pipari-puolukkapiirakka
pipari-puolukkapiirakka

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall