tiistai 22. joulukuuta 2020

Glögi-pannacottapiiras

Jouluaatto on jo ylihuomenna. Mietitkö vielä mitä tänä vuonna herkuttelisi joulun kahvipöydässä? Joulun klassikkokakku on glögijuustokakku, mutta se on juustokakun valmistuksen osalta hiukan vaivalloinen. Tai ei vaivalloinen, mutta monivaiheinen, ja tiskiä syntyy paljon. Mietin miten klassikkoherkkua voisi hiukan nopeuttaa ja helpottaa, kun jouluna on monesti muutenkin paljon tekemistä.
 
Päädyin muokkaamaan ohjetta, ja lopputuloksena on glögi-pannacottapiiras. Pohjaksi tulee perinteiseen tapaan piparkakkuja. Vaalea kerros on helposti valmistuva, hiukan vaniljainen pannacotta. Päälle tulee glögikiille, ja koska piirakka on valmiina niin kauniin punainen, ei se mielestäni tarvitse edes koristeluita. Hyytymiseen kuluu aikaa, mutta työvaiheet ovat nopeita.

Piirakka valmistuu ilman stressiä, kun on muutaman kohdan kanssa tarkkana. Sekä pannacotta että kiille hyydytetään liivatteella. Liivatteiden annetaan pehmentyä runsaassa kylmässä vedessä vähintään 5 minuuttia, mutta 10 minuuttia takaa varmasti pehmeät liivatteet. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois, ja sekoita ne huolellisesti kuumaan nesteeseen. Pannacottan tulee olla kunnolla hyytynyt, ennen kiilteen lisäämistä. Kiilteen kannattaa antaa jäähtyä noin huoneenlämpöiseksi, ja kun sen lusikoi pannacottan päälle, ei se valu pannacottan alle.

Lopputuloksena on melko pienellä vaivalla, ilman monimutkaisia raaka-aineita syntyvä sopivan makea joulupöydän herkku!

glögijuustokakku

glögipannacotta

Glögi-pannacottapiiras

kuudelle

pohja:
120 g (gluteenittomia) piparkakkuja
50 g voita

pannacotta:
2 liivatetta (á 2 g)
3,3 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria

glögikiille:
2 liivatelehteä (á 2 g)
1 dl glögitiivistettä
½ dl vettä
(halutessasi tippa punaista elintarvikeväriä)

Murskaa pohjan piparit monitoimikoneen kulhossa tai kaulimella paksussa pussissa. Sulata voi ja lisää se piparimurun joukkoon.

Vuoraa 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele piparimuru vuoan pohjalle ja noin 3-4 cm reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

Kaada kerma kattilaan. Lisää sokerit ja kuumenna kunnes kerma kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja lisää liotetut, puristetut liivatteet. Kaada pannacotta varovaisesti piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 2-3 tuntia tai pidempään. 

Liota kiillettä varten liivatteita 5-10 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen ja sekoita huolellisesti. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögitiivisteen joukkoon samalla sekoittaen. (Lisää halutessasi tippa punaista elintarvikeväriä.)

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä noin 10-15 minuuttia. Lusikoi sitten kiille pannacottan päälle varovaisesti. Älä kaada, tai kiille saattaa valua tortun pohjalle.

Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

glögijuustokakku

glögi panna cotta

Hyvää joulua!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall