torstai 25. kesäkuuta 2020

Vegaaninen jäätelö ilman konetta

Kondensoidusta maidosta ja kermasta valmistettu jäätelö oli hitti jo muutama vuosi sitten. Jäätelön todella yksinkertaista ohjetta jaetaan edelleen Facebookin erilaisissa ruokaryhmissä kuukausittain, ja näin kesähelteellä viikoittain. Eikä ihme, sillä valmistaminen on todella helppoa, eikä siihen tarvita kummallisia raaka-aineita, joita jäisi valmistuksesta yli. Viittaan tällä siis esimerkiksi glukoosisiirappiin, jota moniin ohjeisiin tulee vain ruokalusikallinen.

Jaoin itsekin toissa vuonna ohjeen kotijäätelöön. Sittemmin olen vähentänyt maidon käyttöä, tai ainakin suosinut laktoosittomia tuotteita. Kondensoitua maitoa ei saa laktoosittomana, sillä keitetty maitohan on juuri maidon keittämisestä jäänyttä maitosokeria, eli laktoosia. Vatsavaivaisen kauhistus siis!

Jäätelön valmistaminen onnistuu samalla tavalla myös vegaanisena, eli maidottomana. Kondensoidun maidon tilalla voi käyttää kondensoitua kookosmaitoa ja kerman voi korvata soija- tai kauravispillä. Kondensoitua kookosmaitoa löytyy SpiceUp!-merkiltä, ja olen löytänyt sitä ainakin S-ryhmän kaupoista ja K-Citymarketista. Hintaa sillä on hiukan alle 3 euroa. Hieman hintavampaa kondensoitua kookosmaitoa löytyy myös ekokaupoista, esimerkiksi Ruohonjuuresta.

Kondensoitu kookosmaito ei maistu "Bountylta", eli todella kookoksiselta. Sen maku on melko mieto ja hiukan karamellinen. Suosittelen kokeilemaan jäätelöä, vaikka et juuri pitäisi kookoksen mausta.

kondensoitu kookosmaito maidoton jäätelö
Vasemmalla vadelma-salmiakki ja oikealla nougat

Vegaaninen jäätelö


1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
2 prk (á 250 ml) soija- tai kauravispiä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita purkki kondensoitua kookosmaitoa kerman sekaan. Vatkaa kunnes massa on kuohkeaa.

Lisää halutessasi valitsemasi makuaine. Kaada massa purkkiin. Laita jäätelö pakastimeen jähmettymään noin vuorokaudeksi.

kondensoitu kookosmaito soijavispi kauravispi

Makuehdotelmia (koko jäätelömassaan)


Lime-kookos:

2 limen raastettu kuori
2 limen mehu
1 rkl kookosrouhetta

Pese limet huolellisesti. Raasta kuoren vihreä osa. Purista limeistä mehu. Yhdistä kuoriraaste, mehu ja kookosrouhe jäätelömassan sekaan.

Vadelma-salmiakki:

400 g pakastevadelmaa
1 dl turkinpippurirouhetta

Sulata vadelmat ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita turkinpippurirouhe soseutettujen vadelmien sekaan. Yhdistä vadelma-turkinpippurisose jäätelömassaan.

Nougat:

160 g IChoc Nougat Crisp valkosuklaata

Sulata suklaa, ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitten suklaa jäätelömassan sekaan. Voit sekoittaa seoksen täysin tasaiseksi, tai jättää suklaan raidoiksi.

”Maito”suklaa:

150-160 g vegaanista maitosuklaata (esimerkiksi IChoc Classic, Nomo Vegan & Free From Creamy tai Fazer KauraChoco)

Sulata suklaa, ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitten suklaa jäätelömassan sekaan. Voit sekoittaa seoksen täysin tasaiseksi, tai jättää suklaan raidoiksi.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall