Jaoin itsekin toissa vuonna ohjeen kotijäätelöön. Sittemmin olen vähentänyt maidon käyttöä, tai ainakin suosinut laktoosittomia tuotteita. Kondensoitua maitoa ei saa laktoosittomana, sillä keitetty maitohan on juuri maidon keittämisestä jäänyttä maitosokeria, eli laktoosia. Vatsavaivaisen kauhistus siis!
Jäätelön valmistaminen onnistuu samalla tavalla myös vegaanisena, eli maidottomana. Kondensoidun maidon tilalla voi käyttää kondensoitua kookosmaitoa ja kerman voi korvata soija- tai kauravispillä. Kondensoitua kookosmaitoa löytyy SpiceUp!-merkiltä, ja olen löytänyt sitä ainakin S-ryhmän kaupoista ja K-Citymarketista. Hintaa sillä on hiukan alle 3 euroa. Hieman hintavampaa kondensoitua kookosmaitoa löytyy myös ekokaupoista, esimerkiksi Ruohonjuuresta.
Kondensoitu kookosmaito ei maistu "Bountylta", eli todella kookoksiselta. Sen maku on melko mieto ja hiukan karamellinen. Suosittelen kokeilemaan jäätelöä, vaikka et juuri pitäisi kookoksen mausta.
Vasemmalla vadelma-salmiakki ja oikealla nougat |
Vegaaninen jäätelö
1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
2 prk (á 250 ml) soija- tai kauravispiä
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita purkki kondensoitua kookosmaitoa kerman sekaan. Vatkaa kunnes massa on kuohkeaa.
Lisää halutessasi valitsemasi makuaine. Kaada massa purkkiin. Laita jäätelö pakastimeen jähmettymään noin vuorokaudeksi.
Makuehdotelmia (koko jäätelömassaan)
Lime-kookos:
2 limen raastettu kuori2 limen mehu
1 rkl kookosrouhetta
Pese limet huolellisesti. Raasta kuoren vihreä osa. Purista limeistä mehu. Yhdistä kuoriraaste, mehu ja kookosrouhe jäätelömassan sekaan.
Vadelma-salmiakki:
400 g pakastevadelmaa1 dl turkinpippurirouhetta
Sulata vadelmat ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita turkinpippurirouhe soseutettujen vadelmien sekaan. Yhdistä vadelma-turkinpippurisose jäätelömassaan.
Nougat:
160 g IChoc Nougat Crisp valkosuklaataSulata suklaa, ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitten suklaa jäätelömassan sekaan. Voit sekoittaa seoksen täysin tasaiseksi, tai jättää suklaan raidoiksi.
”Maito”suklaa:
150-160 g vegaanista maitosuklaata (esimerkiksi IChoc Classic, Nomo Vegan & Free From Creamy tai Fazer KauraChoco)Sulata suklaa, ja anna jäähtyä hetki. Lisää sitten suklaa jäätelömassan sekaan. Voit sekoittaa seoksen täysin tasaiseksi, tai jättää suklaan raidoiksi.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti