perjantai 14. elokuuta 2020

Gluteeniton mustikkakukko

Kuluva kesä on ollut poikkeuksellisen hyvä kypsyvien marjojen kannalta. Metsät ovat mustikoista sinisenä, ja vadelmaakin kypsyy erityisen paljon. Onkin siis loistava hetki käydä keräämässä ilmaisia vitamiineja pakastimeen, ja toki käyttää marjoja myös tuoreena.

Mustikkapiirakka on marjaleivonnaisten klassikko, josta on vaikea olla tykkäämättä. Oma suosikkini on perinteisen muropohjaan tehdyn kermaviilitäytteisen version lisäksi basilika-mustikkapiirakka. Se onkin seuraavana leivontalistallani runsassatoisen parvekeviljellyn basilikan ansiosta. Sitä ennen kokeiluun pääsi jo pidemmän aikaa mielessäni ollut gluteeniton mustikkakukko.

Savolainen mustikkakukko tehdään perinteisesti ruisjauhoista, ja blogissani onkin jo aiemmin julkaistu rukiista ja kaurasta tehdyn perinteisen mustikkakukon ohje. Gluteeniton mustikkakukko syntyy tattarijauhoista, ja muistuttaa todella paljon alkuperäistä. Tattarin maku on luontaisesti gluteenittomista jauhoista eniten ruista muistuttava. Sen maku on hiukan hapan ja pähkinäinen, eli jauhot sopivat loistavasti mustikkakukkoon.

Tattarin leivontaominaisuudet ovat myös samankaltaiset kuin rukiilla, ja mustikkakukko valmistuu niistä helposti. Tein tällä kertaa annoskokoiset versiot (kahdelle, ohje puolitettuna), mutta isommalle porukalle voit valmistaa kukon esimerkiksi piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) tai muuhun vastaavan kokoiseen uuninkestävään vuokaan.

Tein mustikkakukot pakastemustikoista. Satokauden ollessa parhaimmillaan voit käyttää myös tuoreita mustikoita. Puolita silloin perunajauhojen määrä, tai jätä ne kokonaan pois. Tällöin täytteestä ei tule aivan yhtä tiivis.


mustikkakukko ilman vehnää ja ruista

tattarimustikkakukko


Gluteeniton mustikkakukko 

neljälle

taikina:
200 g voita
4 dl tattarijauhoja
¾ dl sokeria

täyte:

5 dl (noin 300 g) mustikoita
½ dl perunajauhoja 
½ dl sokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sulata voi. Sekoita tattarijauhot ja sokeri keskenään. Lisää voi jauhoihin ja sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan.

Painele noin ⅔ taikinasta vuoan tai vuokien pohjalle ja laidoille. Sekoita perunajauhot mustikoiden joukkoon kulhossa. Kumoa mustikat pohjan päälle, ripottele mustikkakerroksen päälle hiukan sokeria ja levitä lopuksi mustikoiden päälle melko tiiviisti loput taikinasta. 

Kypsennä annoskokoisia mustikkakukkoja uunin keskitasossa noin 25 minuuttia ja isoa kukkoa noin 50 minuuttia. Nauti hiukan jäähtyneenä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

2 kommenttia

  1. Hei! Onkohan ohjeeseen jäänyt virhe, kun siinä täytteeseen tulee 3/4 dl perunajauhoja? Itse tuplasin mustikkamäärän ja laitoin 3 rkl perunajauhoja. Tälläkin määrällä täyte on aika tanakkaa. Taikinan ohje oli kuitenkin tosi hyvä, kiitos siitä! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit taikinasta! ¾ dl tekee kyllä täytteestä melko tiiviin. ½ dl riittää siis myös hyvin, ja toki perunajauhojen määrää voi vähentää vielä lisää, jos tykkää irtonaisemmasta täytteestä.

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall