maanantai 31. elokuuta 2020

Bataatti-kookoskeitto ja tofumuru

Keitot ovat erinomainen arkiruoka, ja etenkin sosekeitot ovat arjessa lyömättömiä. Ne valmistuvat helposti ja nopeasti, niihin saa upotettua jääkaapissa uhkaavasti pehmenevät kasvikset, ja ne ovat yleensä myös terveellisiä, kun valitset raaka-aineet hyvin. Kerma sopii hyvin pyöristämään keiton makua, mutta sitä ei kuitenkaan kannata kaataa koko purkillista.

Teen monesti sosekeiton ”kaapin antimista”, eli teen keiton vihanneslokeron erilaisista vihanneksista ja juureksista. Yksi suosikeistani on ollut jo vuosia pähkinäinen porkkanakeitto, ja hyvänä kakkosena tulee bataattikeitto.

Bataatti on sosekeitossa siitä mainio, että se kypsyy todella nopeasti. Lisäsin tällä kertaa keittoon myös porkkanaa, joka kannattaa pilkkoa pieneksi, jotta sekin kypsyy yhtä nopeasti. Bataatin aromi on makeahko, ja chili sopii hyvin sen rinnalle tuomaan pientä lämpöä. Yksi keskikokoinen chili ei tee keitosta kuitenkaan tulista, mutta jos arkailet chilin käyttämistä, voit hyvin jättää sen pois.

Sosekeiton lisukkeisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Klassikko raejuusto toimii keittojen päällä loistavasti, mutta viime aikoina suosikikseni on noussut tofumuru. Se valmistuu muutamassa minuutissa keiton kiehuessa, ja sen avulla keitto pitää nälän hyvin loitolla. 200 grammassa tofua on noin 35 grammaa proteiinia, eli neljän hengen keiton lisukkeiden proteiinipitoisuus on noin 9 grammaa per annos. Kun sitten vielä ripottelet keiton päälle noin ruokalusikallisen auringonkukansiemeniä, on keitossa yli 11 grammaa proteiinia per annos.

bataattisosekeitto kookos tofubataattisosekeitto tofu kookos kasvissosekeitto

Bataatti-kookoskeitto

neljälle

200 g porkkanaa
800 g bataattia
2 rkl öljyä
1 punainen chili
1 tl suolaa
5-6 dl vettä
400 ml kookosmaitoa

tofumuru:
200 g tofua
1 rkl öljyä
1 tl paprikajauhetta
1-2 tl soijakastiketta
mustapippuria

lisäksi:
auringonkukansiemeniä

Kuori porkkanat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja pilko bataatti. Hienonna chili.

Kuumenna öljy kattilassa, ja lisää sinne porkkanaviipaleet ja bataatti. Kuullota muutama minuutti, ja lisää sitten vesi, chili ja suola. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia, tai kunnes bataatti on kypsää. 

Kaada noin puolet nesteestä pois, ja lisää kookosmaito. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. 

Tarjoile keitto tofumurun ja auringonkukansiementen kera. Nauti keiton kanssa hyvää leipää tai vaikkapa rieskoja.

Tofumuru:


Viipaloi tofu, ja kuivaa se talouspaperilla tai käsipyyhkeellä painellen. Murustele tofu haarukalla. 

Kuumenna öljy pienessä kattilassa. Lisää tofumuru, ja paista keskilämmöllä muutama minuutti, kunnes pinta on hiukan ruskistunut. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall