maanantai 14. tammikuuta 2019

Juustoinen riistakeitto

Tammikuussa on helppoa tehdä päätöksiä uudesta alusta, terveellisestä elämästä ja vaikkapa rahan säästämisestä. Itse pyrin välttämään päätöksiä, joita en kuitenkaan tule pitäneeksi. Siksi en aloittanutkaan vuoden vaihteessa laihdutusta tai säästämistä. Pyrin syömään ympäri vuoden hyvin mutta terveellisesti, ja toki myös esimerkiksi säästämään rahaa tasaisesti.

Jotta elämä ei kuitenkaan olisi aina vain tasaisen perus hyvää, on välillä mukava syödä hiukan erikoisemmin. Monelle hyvä pihvi on täydellinen juhlaillallinen, mutta itse nautin erilaisesta ruoasta. Riista on yksi niistä tuotteista, joita tulee ostettua harvoin. Lähipiiristäni kukaan ei metsästä, enkä siis saa riistaa sitä kautta. Kaupasta ostettuna liha on melko hintavaa, ja päätyy ostoskoriin lähinnä alennuksesta tai mieliteon yllättäessä. Jälkimmäisen seurauksena syntyi alla oleva keitto.

Mieleni teki riistaa, ja tahdoin kokeilla välillä muuta kuin poronkäristystä. Ruoaksi valikoitui keitto, johon arvelin Koskenlaskija-juuston sopivan. Olin oikeassa, ja keitosta tuli todella hyvää! Olin ostanut kaupasta vain perunaa ja porkkanaa, kunnes ennen keiton tekoa tulin ajatelleeksi, että ne eivät ole riittäviä. Lähdin lähikauppaan ajatuksenani ostaa kesäkurpitsaa, mutta onnekkaan sattuman kautta sitä ei ollut hyllyssä, ja mukaani tarttuikin kukkakaali. Se osoittautui myös erinomaiseksi keiton lisäksi, enkä osaakaan päättää kumpi keitosta lopulta teki niin erinomaisen, kukkakaali vai Koskenlaskija. Yhtä kaikki, keitosta tuli todella maistuvaa.

juustoinen riistakeitto

Juustoinen riistakeitto

neljälle

2 isoa porkkanaa
3 kiinteää perunaa
150 g kukkakaalia
2 kevätsipulia
tai 1 keltasipuli
1 kasvisliemikuutio
5-6 dl vettä
400 g riistakäristystä (pakaste)
3 rkl öljyä tai voita
½ pkt (125 g) Koskenlaskija sulatejuustoa
½ tl valkopippuria
mustapippuria

Kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Laita juurekset kattilaan ja lisää noin 5 desilitraa vettä. Mausta kasvisliemikuutiolla ja keitä 10 minuuttia.

Pilko sillä välin kukkakaalit suupalan kokoisiksi ja hienonna sipuli. Ruskista riistakäristys pannulla kahdessa erässä.

Leikkaa kypsät riistakäristyksen palat tarvittaessa saksilla pienemmiksi. Lisää keittoon loput aineet, ja anna kiehua vielä 10 minuuttia. Tarkista kasvisten kypsyys ja keiton maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

riistakeitto

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall