Tein maapähkinävoipiirakkaa jo viime kuun puolella, ja julkaisuaikataulua pyöritellessäni päädyin tutkimaan onko maapähkinävoille omaa merkkipäivää. Onhan sille! Lähes jokaiselle ruoalle ja raaka-aineelle tuntuu olevan ”merkkipäivä”. Niin kuin nyt esimerkiksi Nutellapäivä (5.2.), korvapuustipäivä (4.10.) ja mustikkapiirakkapäivä (6.8.). Maapähkinävoipäivää vietetään huomenna torstaina 24.1. Sen kunniaksi kannattaa valmistaa ihanaa wokkia ja herkullista piirakkaa!
Alkuperäinen ohje on Liisa Westerbergin Makeaa joulua -kirjasta. Muokkasin sitä hiukan ja lisäsin kakkuun kanelia. Piiras on helppo valmistaa, eikä aktiivista työaikaa kulu juurikaan. Uunissa aikaa menee yhteensä lähes kaksi tuntia, mutta sillä aikaa voi hyvin tehdä muita juttuja.
Piiras on parhaimmillaan kunnolla jäähtyneenä. Voit siis valmistaa sen vaikka jo tänään, ja herkutella sitten huomenna juhlapäivän kunniaksi :)
Maapähkinävoipiiras
Pohja:
175 g suklaatäytekeksejä (Domino, Oreo tai muu vastaava)
50 g voita
Täyte:
250 g maitorahkaa
200 g tuorejuustoa
¾ - 1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1½ dl maapähkinävoita
2 kananmunaa
Kermavaahto:
2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
Murskaa keksit monitoimikoneella tai juomalasin pohjalla. Sulata voi ja sekoita keksimuruun. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjalle. Painele keksimuru vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Esipaista pohjaa 160 asteessa noin 10 minuuttia.
Yhdistä sillä välin maitorahka, tuorejuusto, sokerit, kaneli ja maapähkinävoi toisiinsa sähkövatkaimella. Lisää kananmunat ja sekoita huolellisesti. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Kopauta vuokaa kevyesti pöytään, jotta mahdolliset ilmakuplat hajoavat.
Paista piirasta 35 minuuttia. Sammuta sitten uunista virta ja jätä kakku tunniksi jälkilämmölle.
Anna piiraan jäähtyä vuoassa huoneenlämpöön ja siirrä sitten jääkaappiin. Tarjoile täysin jäähtynyt piiras vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa. Halutessasi voit koristella piiraan rouhituilla pähkinöillä.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti