maanantai 11. helmikuuta 2019

Appelsiinimarmeladi

Alakouluikäisenä suosikkiaamiaiseni oli riisimurot, niin kuin varmasti monen muunkin sen ikäisen. Ehkä vuosien riisimuroaamupalojen jälkeen aamiaiseksi muodostui leipä. Muistan, että meillä oli vuosia tarjolla pyöreää Reissumies-ruisleipää. Paahdetun ruisleivän kanssa suosikkini oli Pirkan appelsiinimarmeladi. Uskoisin, että kyseessä on tämä tuote. Koostumus tai aineosat ovat toki saattaneet muuttua ajan kanssa.

Nyt kun äiti on lukenut tänne asti, ja stressaa että kaikki ajattelevat minun syöneen ensin vuosia riisimuroja ja sitten marmeladia joka päivä, niin varmasti ei kuitenkaan ollut :) Jotkut ruoat vain muistuvat lapsuudesta eniten mieleen, ja itselläni yksi niistä on appelsiinimarmeladi.

Pirkan marmeladi oli hyvää, mutta sitten aikuistuin ja sen käyttö jäi. Myöhemmin opettelin tekemään marmeladia itse, ja se osoittautui erittäin helpoksi. Sokerituotteiden käyttöön hyviä ohjeita löytyy Dansukkerilta, ja niin löytyi myös alun perin tämänkin ohje. Nykyisin ohjeessa neuvotaan lisäämään sitruunaa, mutta en tee niin. Käytän myös vain noin puolien appelsiinien kuoriraasteen. Se on ollut omaan makuuni sopiva. Voit siis käyttää kaikkien appelsiinien kuoret, tai hiukan vähemmän.

Tahtoisin ajatella, että appelsiinimarmeladi on terveellistä. Taitaa kuitenkin olla, että keittäminen tuhoaa suurimman osan vitamiineista. Kannattavaa marmeladin teko on kuitenkin juuri nyt, kun appelsiinien satokausi on parhaimmillaan ja appelsiinit todella edullisia.

appelsiinihillo

appelsiinihillo

Appelsiinimarmeladi

noin 7-8 desiä

1,5 kg kuorimattomia appelsiineja, eli noin 700 - 800 grammaa kuorittuina
500-600 g hillosokeria

Pese puolet appelsiineista ja kuivaa huolellisesti. Raasta kuoren keltainen osa kattilaan. Pilko appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi kattilaan. Puristele kalvoista huolellisesti kaikki mehu kattilaan.

Aja appelsiinit sauvasekoittimella melko tasaiseksi seokseksi. Lisää hillosokeri ja keitä 15 minuuttia keskilämmöllä välillä sekoittaen.

Pese lasipurkki/-purkit huolellisesti, ja kaada kuuma marmeladi purkkeihin. Siirrä jäähtynyt marmeladi jääkaappiin ja anna jähmettyä.

appelsiinihillo

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall