maanantai 13. marraskuuta 2017

Lämmittävä kurkumalatte

Iltojen pimennyttyä mieleni on tehnyt sytyttää kynttilöitä ja hautautua sohvan nurkkaan neuletöiden kanssa. Viileä asunto saa myös haaveilemaan lämpimästä juomasta, ja koska juon teetä yleensä aamuisin, kaipaan illalla jotakin muuta. Kaakaota ei aina viitsisi juoda tai sitä ei tee mieli, ja kahvia en juo iltaisin. Tällaisella hetkellä kurkumalatte rientää apuun. Oletko jo kuullut tuosta kauniin keltaisesta herkusta?

Kurkumalatteen tulee nimensä mukaisesti kurkumaa, mutta lattella sen kanssa ei ole mitään tekemistä. Tähän juomaan ei siis tule kahvia tai kofeiinia. Kurkumalatte valmistetaan kasvimaitoon, ja oma suosikkini on mieto kauramaito. Herkku makeutetaan hunajalla, ja nautitaan hyvällä omallatunnolla.

Kurkuma on melkoinen tehoaine, mikäli tutkimuksiin on uskominen. Sen on sanottu auttavan muun muassa painonhallinnassa, tulehduksissa ja ruuansulatuksessa. Kurkumaa on käytetty jo tuhansia vuosia kiinalaisessa ja intialaisessa lääkinnässä. Imeytyäkseen mahdollisimman tehokkaasti kurkuma tarvitsee piperiiniä, jota saadaan mustapippurista. Itse käytän kurkumaa sekä latten muodossa että kastikkeissa. Kuumentaminen ja öljy tehostavat vaikutusta entisestään, joten kastikkeiden valmistaminen kannattaa aloittaa kurkuman kuumentamisella öljyssä ennen muiden ainesten lisäämistä.

Kurkumalatteen tulee yksinkertaisia maustekaapin antimia. Itselläni käytössä on (sattumalta) luomu mausteet, mutta se ei ole pakollista. Kanelin suhteen olen kuitenkin tarkka, ja ostan vain ceylonin kanelia. Sitä löytyy ainakin Urtekramilta, ja kuulemani perusteella myös jopa Lidlistä.

keltainen kurkumalatte

Kurkumalatte-mausteseos


6 rkl kurkumaa
1½ rkl kanelia
1 rkl inkivääriä
½ tl muskottipähkinää
¾ tl kardemummaa
¼ tl mustapippuria

Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään.

Kurkumalatte

yhdelle

2-2½ dl kasvimaitoa
1 tl kurkumalatte-mausteseosta
1 tl hunajaa

Kuumenna kasvimaito, ja lisää mausteseos ja hunaja. Sekoita hyvin, ja nauti lämmittävästä vaikutuksesta. Mausteet eivät liukene, vaan painuvat mukin pohjalle. Sekoita siis juomaa sitä nauttiessasi.

kurkumalatte mausteseos

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall