Mitä tehdä, kun leipäkaappi huutaa tyhjyyttään, ja perheelle pitäisi saada iltapalaa? No rieskoja tottakai! Pikarieskat valmistuvat nopeasti, mutta jos kaapin hupeneminen on ollut ennakoitavissa, suosittelen kokeilemaan myös perunarieskoja. Molemmat maistuvat erinomaiselta, ja ovat parhaimmillaan lämpimänä.
Pikarieskat vaativat vain jääkaapissa olevan kermaviilipurkin, ja jauhopussien pohjat. Hapanmaitotuotteena kermaviili säilyy avaamattomana hyvin parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, joten näitä voi valmistaa vaikka hävikkiä torjuakseen. Jauhoiksi puolestaan käy mikä vain. Oma suosikkini on ruisjauhoista tehdyt rieskat, mutta toisinaan käytän 50/50 ruis- ja spelttijauhoja. Pelkillä vehnäjauhoilla en ole vielä kokeillut, mutta uskoisin onnistuvan hyvin niilläkin.
Pikarieskat
6 kappaletta2 dl ruis- tai spelttijauhoja
200 g kermaviiliä
50 g voita sulatettuna
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Sekoita ainekset ja anna turvota, kunnes uuni lämpiää 250 asteeseen. Lusikoi taikina 6 kasaan, ja levitä jauhotetuin käsin mataliksi rieskoiksi.
Paista 10-15 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta saa vähän väriä. Nauti lämpimänä voin ja juuston kanssa.
Paista 10-15 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta saa vähän väriä. Nauti lämpimänä voin ja juuston kanssa.
Perunarieskoja teen aina, kun ruokana on ollut perunamuusia. Teen yleensä perunamuusista tarkoituksella muutaman potun verran tarvittavaa isomman, sillä rieskat ovat vaan niin hyviä, ja erityisesti vastapaistettuina. Taikinaan tulevan suolan määrään vaikuttaa perunamuusin suolaisuus. Jos tykkäät tehdä muusista suolaista, lisää taikinaan silloin vain puoli teelusikallista suolaa. Jos taas syöt muusin mielellään vähäsuolaisena, tai jopa suolattomana, kannattaa rieskoihin laittaa teelusikallinen suolaa.
Perunarieskat
8 kappaletta3 dl perunamuusia
1 kananmuna
2½ dl jauhoja
½-1 tl suolaa
Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja nosta taikinasta 8 nokaretta uunipellille leivinpaperille. Taputtele nokareet mataliksi jauhotetuin käsin.
Pistele ja paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Blogin syntymäpäiväarvonta päättyi viime viikolla, ja tällä kerralla onni suosi Nannaa. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Kiitos kaikista kommenteista, sain niistä monia hyviä ideoita :)
Lue myös nämä:
PunaviinipataleipäHelposti onnistuvat sämpylät
Ei kommentteja
Lähetä kommentti