tiistai 28. marraskuuta 2017

Lakritsiluumut, eli askel kohti joulua

Marraskuu kääntyy kohta kohti joulukuuta, ja alkava kuukausi tuo tullessaan jouluiset reseptit. Jos siellä ruutujen takana on teitä, jotka saavat näppylöitä jo sanasta joulu, niin ei hätää. Ajattelin aloittaa pehmeällä laskulla, ja tänään olisi tarjolla luumuja ja lakritsia. Eihän kuulosta liian jouluiselta?

Monen mielestä joulua kuuluu viettää vain sillä viikolla, kun jouluaatto on, mutta itse ryntään monesti jo lokakuussa glögiostoksille. Jouluksi koen vain joulun pyhät, ja kinkkua ja laatikoita syön vain silloin. Muuten tykkään kuitenkin ujuttaa joulukuun ruokiin jouluisia tai talvisia makuja; kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssia. Omalla kohdallani kyse on siis ehkä enemmän pimeän kuukauden tunnelmoinnista kynttilöiden valossa ja kiireen vaihtamisesta keittiössä hääräilyyn.

Joulukuussa tulee usein leivottua ja herkuteltua huomattavasti useammin, kuin muina vuodenaikoina. Mikäpä siinä, jos pieni ylimääräinen herkuttelu saa hyvälle tuulelle, ja auttaa jaksamaan pimeän vuodenajan yli. Herkkujen valmistuksessa on muuten myös se hyvä puoli, että koska kaikkea ei voi syödä yksin, on hyvä syy kutsua itsensä iltakahville ystävien luokse, ja samalla voi viedä tuliaisia.

lakuluumut

Lakuluumujen valmistaminen on yksinkertaisia, vaikka niin taidan kyllä sanoa lähes kaikkien ruokien kanssa. Näiden kohdalla se pitää erityisen hyvin paikkaansa, sillä luumut viipaloidaan, ja laitetaan kattilaan muiden aineksien kera. Lyhyt keittäminen, ja herkku on valmis. Hiukan kun antaa niiden jäähtyä jääkaapissa, niin maku ehtii tasaantua.

Ohje on löytynyt Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -kirjasta. Minulla on siitä vanhempi painos, joten en osaa sanoa löytyykö ohje vielä uusitusta versiosta.

lakuluumut

Lakritsiluumut


500 g luumuja
1 dl vettä
¾ dl sokeria
½ sitruunan mehu
1 tl lakritsijauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tähtianista
ripaus suolaa

Pese ja lohko luumut. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja keitä hiljaa poreillen noin 15 minuuttia. Poimi tähtianikset pois, ja purkita luumut liemineen. Säilytä viileässä.

Tarjoile kermavaahdon tai maltan riisin kanssa.


Maltan riisi

eli eilisen päivän riisipuuro kahdelle

4 dl kylmää riisipuuroa
1 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi, ja kääntele kylmän riisipuuron joukkoon. Nauti sellaisenaan tai lakritsiluumujen kera.

Maltan riisi



Lue myös nämä:

Piparinmakuinen unelmatorttu
Herkullinen joulupataleipä
Suklainen glögipiiras

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall