Olen haaveillut muutamista sellaisista
keittiövälineistä, joiden hinta tai laitteen koko eivät ole sopineet lompakolle
ja keittiölle. Tällaisia ovat muun muassa Sarpanevan pata ja Alessin
sitruspuristin. Toissa syksynä tontut olivat kuitenkin kuunnelleet erityisen
herkällä korvalla ja jouluna sain odottamani painavan paketin, Sarpanevan 3
litran padan. Olin haaveillut padasta jo kauan. Kuten aiemmin totesin, padalla kesti
lähes vuosi ennen kuin se pääsi hauduttamaan sisällään lihapataa, koska sitä
ennen innostuin tästä vaivaamattomasta pataleivästä.
Oma leiväntekohistoriani on melko lyhyt ja
sanotaanko nyt, että laiha. Eräässä työpaikassa opin tekemään keskinkertaista
leipää, mutta siihen kului liikaa aikaa ja vaivaa, jotta olisin jaksanut
harrastusta jatkaa vapaa-ajalla. Pataleipä on kuitenkin vastaus kaikkiin
leipärukouksiin. Se ei vaadi yhtään vaivaamista, vaan syntyy lähes
itsestään. Yksinkertaisimmillaan taikinaan tulee
7 dl vehnäjauhoja
1-1½ tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä.
7 dl vehnäjauhoja
1-1½ tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä.
Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja joukkoon
kaadetaan lämmin vesi. Taikina sekoitetaan hyvin, mutta sitä ei tarvitse
vaivata. Sen jälkeen kulho peitetään tuorekelmulla ja taikinan annetaan kohota
noin 12-18 tuntia huoneenlämmössä. En ole tainnut kohottaa taikinaa yli 14 tuntia ja se on aina
riittänyt.
Yön yli kohonnut taikina. |
Kohotuksen jälkeen uuni lämmitetään 225 asteeseen
ja kannellinen pata laitetaan sinne kuumentumaan. Taikina kaavitaan jauhotetulle
pöydälle ja pyöräytetään palloksi. Tässäkään vaiheessa ei tarvita vaivaamista.
Taikinan annetaan levätä noin puoli tuntia, jonka jälkeen se laitetaan kuumaan
pataan. Leipää paistetaan kannen alla noin 30 minuuttia, jonka jälkeen kansi
poistetaan ja leipään paistetaan kaunis väri, eli noin 15 minuuttia.
Haastavinta tässä kaikessa on antaa leivän jäähtyä
hetki ennen syömistä. Leipä on myös siitä näppärä, että se säilyy erinomaisena
ainakin kolme päivää maistumatta hiivalta niin kuin perinteisellä tavalla
tehdyt leivät. Leipään saa helposti vaihtelua mausteilla tai jauhoja vaihtelemalla. Lähempänä joulua kerron viime vuonna kehittelemäni leivän ohjeen.
Taidankin nyt heti mennä laittamaan taikinan yöksi kohoamaan!
Leivästä saa myös helposti kivan tuliaisen |
Vinkki: mikrossa on vedoton paikka taikinan
kohottamiselle. Se sopii erinomaisesti etenkin kissatalouteen kun avuliaat apukokit eivät pääse
avustamaan taikinan kohoamisessa.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti