perjantai 4. marraskuuta 2016

Vaivaton leipä viikonlopuksi

Olen haaveillut muutamista sellaisista keittiövälineistä, joiden hinta tai laitteen koko eivät ole sopineet lompakolle ja keittiölle. Tällaisia ovat muun muassa Sarpanevan pata ja Alessin sitruspuristin. Toissa syksynä tontut olivat kuitenkin kuunnelleet erityisen herkällä korvalla ja jouluna sain odottamani painavan paketin, Sarpanevan 3 litran padan. Olin haaveillut padasta jo kauan. Kuten aiemmin totesin, padalla kesti lähes vuosi ennen kuin se pääsi hauduttamaan sisällään lihapataa, koska sitä ennen innostuin tästä vaivaamattomasta pataleivästä.

Oma leiväntekohistoriani on melko lyhyt ja sanotaanko nyt, että laiha. Eräässä työpaikassa opin tekemään keskinkertaista leipää, mutta siihen kului liikaa aikaa ja vaivaa, jotta olisin jaksanut harrastusta jatkaa vapaa-ajalla. Pataleipä on kuitenkin vastaus kaikkiin leipärukouksiin. Se ei vaadi yhtään vaivaamista, vaan syntyy lähes itsestään. Yksinkertaisimmillaan taikinaan tulee

7 dl vehnäjauhoja
1-1½ tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä.

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja joukkoon kaadetaan lämmin vesi. Taikina sekoitetaan hyvin, mutta sitä ei tarvitse vaivata. Sen jälkeen kulho peitetään tuorekelmulla ja taikinan annetaan kohota noin 12-18 tuntia huoneenlämmössä. En ole tainnut kohottaa taikinaa yli 14 tuntia ja se on aina riittänyt.
Yön yli kohonnut taikina.
vaivaamaton leipä

Kohotuksen jälkeen uuni lämmitetään 225 asteeseen ja kannellinen pata laitetaan sinne kuumentumaan. Taikina kaavitaan jauhotetulle pöydälle ja pyöräytetään palloksi. Tässäkään vaiheessa ei tarvita vaivaamista. Taikinan annetaan levätä noin puoli tuntia, jonka jälkeen se laitetaan kuumaan pataan. Leipää paistetaan kannen alla noin 30 minuuttia, jonka jälkeen kansi poistetaan ja leipään paistetaan kaunis väri, eli noin 15 minuuttia.

Haastavinta tässä kaikessa on antaa leivän jäähtyä hetki ennen syömistä. Leipä on myös siitä näppärä, että se säilyy erinomaisena ainakin kolme päivää maistumatta hiivalta niin kuin perinteisellä tavalla tehdyt leivät. Leipään saa helposti vaihtelua mausteilla tai jauhoja vaihtelemalla. Lähempänä joulua kerron viime vuonna kehittelemäni leivän ohjeen.

Taidankin nyt heti mennä laittamaan taikinan yöksi kohoamaan!

vaivaton leipä
Leivästä saa myös helposti kivan tuliaisen
Vinkki: mikrossa on vedoton paikka taikinan kohottamiselle. Se sopii erinomaisesti etenkin kissatalouteen kun avuliaat apukokit eivät pääse avustamaan taikinan kohoamisessa. 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall