perjantai 8. maaliskuuta 2019

Lohihampurilaiset

Seuraava saattaa kuulostaa liioittelevalta, mutta tein taannoin parasta ruokaa pitkään aikaan. Jos et vielä ole kokeillut muita reseptejä täältä, kokeile näitä hampurilaisia. Lohihampurilaisissa yhdistyy hölskykurkkujen rapsakkuus, tartarkastikkeen majoneesinen etikkaisuus, lohen täyteläisyys ja briossin makeus. Täydellinen yhdistelmä siis. Burgereista tuli niin hyviä, että nyt tätä hiukan nälkäisenä kirjoittaessa tekee ihan vähän mieli nuolla kuvia näytöltä. Joko vakuutuit? Hienoa!

Tartarkastikkeen ja hölskykurkut voi hyvin valmistaa etukäteen. Itse tein ne ilman erillistä maustumisaikaa, ja molemmat toimivat hyvin. Kesällä hölskykurkkuihin käytetään avomaankurkkua, mutta näin talvella tavallinen kurkku toimii myös mainiosti.

Hyvät vinkin lohen paistamiseen löytyy esimerkiksi Kotilieden sivuilta. Yksinkertaisuudessaan lohi paistetaan siis ensin nahkapuoli alaspäin, ja sitten vielä käännettynä. Paistoaika riippuu paistettavan kalan paksuudesta. Mausteiksi riittää suola ja mustapippuri.

Briossit ovat paljon voita sisältävä sämpylä tai leivonnainen. Hampurilaiseen ne kannattaa paahtaa kuumalla pannulla ilman rasvaa. Näin tartarkastike ei imeydy sämpylään ja tee siitä muhjuista. Minulla oli käytössä isosta briossista viipaloidut leivät, jotka paahdoin molemmilta puolilta. Sämpylään riittää vain leikkauspinnan paahtaminen, ja oikomalla tehdessä riittää, kun paahtaa vain alapinnan.

Herkuttele pelkällä hampurilaisella, tai tarjoile lisukkeena esimerkiksi bataattiranskalaisia tai coleslaw-salaattia.

lohiburgeri

Lohihampurilaiset

neljälle

400 g lohta
voita tai öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
4 briossisämpylää tai 8 viipaletta briossia
tartarkastiketta (ohje alla)
hölskykurkkuja (ohje alla)

Nypi kalasta ruodot ja kuivaa nahkapuoli talouspaperilla. Mausta kala suolalla ja mustapippurilla. Lorauta tilkka öljyä paistinpannulle, ja kuumenna se kuumaksi.

Aseta kala pannulle nahkapuoli alaspäin. Anna kypsyä noin 2–3 minuuttia. Käännä kala, kun nahka on rapea. Kypsennä toiselta puolelta vielä 2–3 minuuttia.

Pilko lohi lusikkaa tai haarukkaa apuvälineenä käyttäen.

Paahda briossien leikkuupinnat kuumalla kuivalla pannulla. Levitä briossille reilu lusikallinen tartarkastiketta. Asettele kastikkeen päälle hölskykurkkuja ja lohta. Nosta lopuksi päälle leivän kansi.

lohiburgeri
lohiburgeri

Hölskykurkut


¼ kurkku
1 rkl etikkaa
sokeria
suolaa

Viipaloi kurkku juustohöylällä tai veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kannelliseen astiaan kerroksittain. Lisää päälle etikkaa ja maun mukaan sokeria ja suolaa. Sulje kansi ja hölskytä astiaa voimakkaasti. Anna kurkkujen maustua jääkaapissa kastikkeen teon ajan.

hölskykurkut

Tartarkastike


½ dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
1 suolakurkku
1 rkl sinappia
½ tl suolaa
ripaus valkopippuria

Pilko suolakurkku pieneksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään.
Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa lohen paistamisen ajan.

Kokeile myös:


Itse tehty kebab
Kalapuikot ja tartarkastike

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall