keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Pienet valkosuklaamutakakut

Leipominen on mukavaa ajanvietettä, ja helppoa yhteistä tekemistä esimerkiksi lasten kanssa. Aina aikaa ei ole tunteja tuhlattavaksi, tai yllätysvieraat soittavat joulun aikana ovikelloa, ja jotain hyvää olisi kiva tarjoilla. Mutakakku onkin yksi niistä nopeista tarjottavista, joiden vuoksi ei tarvitse hikoilla kauaa uunin vierellä, ja jonka ainekset on helppo pitää kaapissa. Mikäli siis malttaa pitää "hätävarana" suklaalevyä.

Perinteinen mutakakku on hyvää, mutta pienillä muutoksilla siitä saa vielä parempaa. Yksi tällainen muutos on suklaan vaihtaminen valkosuklaaksi. Jouluaaton ollessa jo ensi viikolla, voi mutakakut maustaa myös jouluisen maustekaapin antimilla. Itse käytin kanelia, pomeranssia, neilikkaa ja muskottia. Jos kaapissasi ei ole näitä mausteita yksitellen, voit lisätä taikinaan 1 teelusikallisen valmista piparkakkumaustetta.

Ilman joulumausteita mutakakut sopivat ympäri vuoden nautittavaksi. Tässä kirjoitellessa mieleeni tuli piparmintun lisääminen taikinaan. Täytyykin ehkä tehdä pikavisiitti kauppaan Marianne rae -pussien äärelle. Syömätöntä valkosuklaata kun poikkeuksellisesti onkin jo kaapissa :)

minimutakakut

Jouluiset valkosuklaamutakakut

8 kpl

100 g valkosuklaata
100 g voita
¾ dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
½ tl pomeranssia
ripaus neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa

Ota voi huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.

Rouhi valkosuklaasta 2 - 3 palaa ja siirrä rouhe sivuun odottamaan. 

Sulata loppu suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää vaahtoon munat yksitellen, samalla vatkaten. Lisää hiukan jäähtynyt sula valkosuklaa.

Yhdistä kuivat aineet ja mausteet. Lisää jauhot taikinaan. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä ylimääräistä sekoittamista.

Lusikoi noin ⅔ taikinasta paperisiin suuriin muffinivuokiin. Ripottele rouhittu valkosuklaa taikinan päälle ja lusikoi sitten loput taikinasta. Taikina kohoaa vain vähän, joten voit täyttää muffinivuoat lähes täyteen.

Kypsennä mutakakkuja uunin keskiosassa 200 asteessa 8 - 9 min. Älä paista liian kypsiksi. Mutakakut saavat jäädä keskeltä pehmeiksi. 

Jäähdytä, ja tarjoile sellaisenaan tai kanelikerman kera.

pienet mutakakut

Kanelikerma


1½ dl kuohukermaa
1 tl sokeria
½ tl kanelia

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää lopussa sokeri ja kaneli. Sekoita tasaiseksi.

Lue myös:

Toffeeherkku joulumaustein
Alkoholiton tiramisu
Juustokakku-browniemuffinit

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall