keskiviikko 23. elokuuta 2017

Ravintolapäivä 2017

Sunnuntaina vietettiin jälleen Ravintolapäivää, laskelmieni mukaan 23. kerran. Itse osallistuin tällä kerralla toista kertaa. Edellinen kerta oli viime vuoden toukokuussa, ja sekä teema että nimi olivat molemmilla kerroilla sama: Cake’n’pie. Tänä vuonna kojuni valikoimaan kuuluivat New York cheesecake, key lime pie, valkosuklaajuustokakut Pilttipurkeissa, suklaakeksejä, porkkanakakkumuffineita ja Marianne-brownieita. Lisäksi tein kinuskimarenkeja pusseissa myytäviksi.



Myytävien valmistus sujui hyvin. Valmistelujen myötä ostoskoriin päätyi muun muassa kilo maustamatonta tuorejuustoa, 20 kananmunaa ja 550 g suklaata (vain muutamia mainitakseni). Makealla linjalla siis mentiin.

Valitsin myyntipaikaksi rauhallisen asuinaleemme, Stadin sympaattisimman kylän, "keskusaukean". Myyntipaikka oli tietoisesti rauhallisempi, mutta pidän lähialueen ihmisten ilahduttamisesta enemmän kuin suurien tulojen perässä Helsingin keskustaan suuntaamisesta. Hyvä valinta tälläkin kerralla; sain monia mieltä lämmittäneitä ilahtuneita kommentteja. Myös sää suosi myyntipäivää; aurinko paisteli, mutta ei liian kuumasti. Tuuli pyöritteli ajoittain pöytäliinan helmoja ja hinnasto kaatui muutamia kertoja. Viime vuodesta oppineena olin pakannut mukaan teippiä, jolla teippasin pöytäliinan helmat pöytään kiinni.

Toukokuussa (viime ja tänä vuonna) Ravintolapäivä oli lauantaina, mutta nyt elokuussa se sijoittui sunnuntaille. Lauantai tuntuu myyntipäivänä paremmalta, sillä ihmisiä oli silloin liikkeellä selvästi enemmän. Myynti oli kuitenkin molempina vuosina lähestulkoon samoissa lukemissa – tänä vuonna jopa hiukan parempi. Tähän vaikutti varmasti eniten viime vuotta tarkemmin mietitty kojun sijoittelu.

Toisenkin vuoden jälkeen ravintolapäivä tuntuu konseptina edelleen hyvältä. Ennen viime kevättä pohdin osallistumista pitkään. Leivon kuitenkin mielelläni, mutta arjessa se jää taka-alalle, sillä kakkujen teko kahden hengen talouteen tuo vyötärölle helposti liikaa vuosirenkaita. Leivon siis mieluummin juhliin tai silloin kun on tiedossa kahvitteluvieraita. Näiden lisäksi ravintolapäivä on oiva lisätilaisuus kokeilla uusia reseptejä ja viettää aikaa keittiössä.

Jaan reseptit kahteen blogijulkaisuun, jotta näytön raoista ei ala valua liikaa suklaata ja tuorejuustoa yhdellä kertaa :)

juustokakku

New York cheesecake – eli paistettu juustokakku

12 palaa

pohja:
200 g Digestivejä
125 g voita sulatettuna
2 rkl sokeria
täyte:
500 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia on paras)
200 g créme fraîchea
4 kananmunaa
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja
1 raastettu limen kuori

Mansikkakastike:
5 dl pakastemansikoita
½ dl vettä
1 rkl sokeria

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Tee pohja. Murskaa keksit ja sekoita ne voisulan ja sokerin kanssa tasaiseksi massaksi. Vuoraa irtopohjavuoan pohja (Ø 24 cm) leivinpaperilla ja painele keksiseos pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunissa noin 5 minuuttia.

Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella noin minuutin ajan. Sekoita joukkoon sokeri ja perunajauhot ja jatka vatkaamista hetki. Lisää munat seokseen yksitellen vatkaten. Lisää limetin kuori, vaniljasokeri ja crème fraîche. Sekoita huolellisesti.

Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten. Näin saat ilmakuplat pois eikä kakku halkea niin helposti. Paista uunin ala-/keskiosassa noin 45 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliolla, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Katkaise uunista virta ja annan kakun kypsyä jälkilämmössä, uuninluukku hieman raollaan, noin 1 tunti.

Peitä kakku ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli. Soseuta sulaneet mansikat veden ja sokerin kera ja tarjoile kakkua mansikkakastikkeen kanssa.

paistettu juustokakku

Toinen ohje on porkkanakakkumuffinit. Olen tehnyt tällä ohjeella useita variaatioita - aina onnistuen. Olen leiponut isoja muffineita, minikokoisia muutaman ruokalusikallisen kokoisia muffineita, piirakkavuokaan tehtynä ja jopa pellillisen kokoisena. Aina ohje on toiminut moitteettomasti. Ohjeesta tulee 12 suurta, Amerikan muffinivuokaan tehtyä muffinia. Ohjeen puolittaessa ainesten suhteet pysyvät samana. Pellilliselle tehtynä ainekset tuplataan, mutta leivinjauhetta riittää silloin vain 3 teelusikallista.

Kuorrutuksen voi tehdä pursottamalla, tai veitsellä levittäen. Itse en ole mikään vuosisadan pursottaja, joten ulkonäkö ei ole suoraan The Hummingbird Bakeryn katalogista :) Toisaalta, minkä ulkonäössä häviää sen maussa voittaa, eli ehkä tästä tulee sinunkin uusi suosikkiohjeesi.


Porkkanakakkumuffinit

12 isoa tai 16 keskikokoista

200 g porkkanaa raasteena
100 g voita
3 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
¾ dl mantelirouhetta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½-1 tl kanelia
suolaa
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
reilu 1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1-1½ rkl sitruunamehua

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sulata ja jäähdytä voi. Riko munien rakenne ja sekoita joukkoon voi ja porkkanaraaste. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Sekoita kuorrutusaineet hyvin sähkövatkaimella ja päällystä jäähtyneet muffinit kuorrutuksella. Koristele mantelirouheella tai strösseleillä. Muffinit voi pakastaa ilman kuorrutusta.

Vinkki: tästä määrästä tulee sopiva kakku voideltuun noin Ø30 cm piirakkavuokaan tehtynä. Paista silloin 20–25 minuuttia ja anna jäähtyä hyvin ennen kuorrutusta.


2 kommenttia

  1. Ihanuuksia! Nyt jo kuola valuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ensi viikolla tulossa vielä Marianne-brownien, limepiiraan ja äärettömän ihanien suklaakeksien ohjeet, eli varaudu kuolaamaan lisää :)

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall