torstai 31. elokuuta 2017

Parvekeviljely elokuussa

Projektini noudattavat yleensä aina samaa kaavaa: innostuminen, kiinnostuksen lopahtaminen, sisulla loppuun vienti ja tulokseen tyytyminen. Parvekeviljely on tänä(kin) vuonna mennyt tuolla kaavalla. Helmi-maaliskuussa valitsin innolla istutettavat kasvit. Huhti-kesäkuussa tein vielä mielelläni hoitotoimia, kuten kastelua ja nyppimistä. Heinäkuussa aloin epäillä, ettei kesä koskaan saavu, ja sato jää pieneksi. Elokuussa luovutin.

Kirvat ja muut tuholaiset eivät tänä kesänä päässeet tekemään tuhojaan, joten mikään kasvi ei voinut huonosti sen vuoksi. Muutama viikko sitten tomaatin alimmat lehdet alkoivat kuitenkin kellastua, ja paprikaa puolestaan vaivaa ilmeisesti latvamätä, kun kypsyvät paprikat mätänivät alla olevan kuvan mukaisesti. Todennäköinen syy etenkin latvamädälle on joko liiallinen lannoitus tai huono kalsiumin saanti. En ole lannoittanut liikaa, vaan vain noin kerran kahdessa viikossa. Syy lienee siis kalsiumin puutteessa. Ensi vuonna muistan ja tiedän tämänkin.

Kasvukauden alussa suhtaudun parvekkeella kasvien kasvattamiseen optimistisesti, ja asenteella "saa nähdä mikä tänä vuonna menestyy, ja paljonko satoa tulee". Vuosi toisensa jälkeen harmistun kuitenkin, kun jokin ötökkä vie koko kasvin mennessään, tai kun olenkin istuttanut kasvit liian pieniin ruukkuihin, ja sato jää olemattomaksi. Olenkin oppinut laittamaan pääasiassa vain yhden satoa tuottavan kasvin per ruukku, mutta silti näiden kasvien anti jää tälläkin kerralla melko olemattomaksi.


Kellastuneista lehdistä huolimatta tomaatissa on paljon raakileita, joiden toivon vielä kypsyvän. Tomaatti on onneksi siitä kiitollinen, että raakileet voi kerätä ja tuoda sisälle kypsymään. Viimeisimmät saisivat kuitenkin kasvaa vielä hiukan isommiksi. Kesäkurpitsa on myös tuottanut satoa, ja lisää toivottavasti ehtii vielä tulla. Luotan sääennusteiden lämpimän syksyn lupauksiin, vaikka aamujen 7-lämpöastetta ei ole hyvältä vaikuttanutkaan.




Yrtit voivat runsaasti, samoin lehtikaali. Loppuviikon ohjelmassa onkin yrttivoin tekeminen, jotta saan satoa talteen. Basilikalle pitäisi vielä keksiä hyvä kohde, ja taidankin leipoa lisää mustikka-basilikapiirakkaa. Raparperi näyttää myös yllättävän rehevältä. Ehkä teen tästäkin vielä yhden piirakan. Aion siis kuitenkin iloita sadosta, vaikka se pieneksi jääneekin. Ensi kesänä osaan onneksi taas tunnistaa muutaman uuden kasvitaudin :)





ELOKUUSSA:


  • Nauti sadosta
  • Älä masennu
  • Lannoita, mutta älä liikaa
  • Muista nyppiä kuihtuneet kukinnot ja varret
  • Tarkista, ettei lehdillä ole tuholaisia
  • Muista kastella

Parvekeviljelyn heinäkuu, touko-kesäkuu, huhtikuu sekä maaliskuu.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall