tiistai 1. elokuuta 2017

Mustikkapiirakkapäivä

Tulevana sunnuntaina, eli 6.8. vietetään mustikkapiirakkapäivää. Mustikkapiirakkapäivä on osa Syödään yhdessä – teemavuoden hanketta. Teemapäivän takana ovat Myllyn Paras ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO.

Mustikkapiirakkapäivästä inspiroituneena päätin kokeilla jotakin uutta. Olen mustikkapiirakan suhteen kaavoihini kangistunut, ja teen sen yleensä murotaikina-mustikka-kermaviili -yhdistelmällä. Nyt leivontaan pääsi kuitenkin vuoroaan muutaman vuoden odottanut basilika-mustikkapiirakka.

Ohje on julkaistu alun perin Glorian ruoka ja viini –lehdessä (05/15). Piirakan kuva oli lehden kannessa, ja otin siitä ystävälle kuvan saatesanoilla tätä pitää kokeilla. Basilikan ja mustikan yhdistelmä kuulostaa kyllä äkkiseltään melko oudolta, mutta toimii todella hyvin. Tein ohjeeseen muutaman pienen muutoksen, mutta pääsääntöisesti noudatin alkuperäistä ohjetta.


Mustikka-basilikapiirakka


Basilikasokeri:
1½ dl sokeria
½ ruukku basilikaa

Taikina:
125 g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1,5 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:
400 g pakastemustikoita
1 rkl perunajauhoja

Muruseos:
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl vehnäjauhoja

Valmista basilikasokeri. Mittaa sokeri ja basilikanlehdet kulhoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Tee taikina. Sekoita pehmeä voi ja 2/3 basilikasokeria keskenään. Lisää muna. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

Leikkaa leivinpaperista piirakkavuoan (Ø 26 cm) kokoinen paperi, ja levitä se vuokaan. Painele taikina jauhotetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin viilenemään noin 15 minuutiksi.

Sekoita mustikkoihin perunajauhot, ja levitä ne tasaisesti piirakkapohjalle. Valmista muruseos nyppimällä pehmeä voi, loppu basilikasokeri ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Ripottele seos mustikoiden päälle.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.




Toinen, perinteisempi mustikkapiirakkavaihtoehto on lähtöisin mummuni resepteistä. Tai oikeastaan piirakan pohja on, ja se on maailman helpoin pohja. Vanhaan aikaan reseptit olivat kyllä monella tavalla paljon yksinkertaisempia kuin nykyään; ainekset sekaisin ja uuniin. Siksi välillä onkin mukavaa palata "näpertely"ohjeista perinteisten reseptien pariin.

Tähän taikinaan ei tule kananmunaa, joten se sopiikin hyvin allergiselle. Ainesosia voi korvata myös laktoosittomilla tai gluteenittomilla vaihtoehdoilla, kunhan määrän pysyvät samoina. Täytteeksi sopii mustikan sijaan myös muut marjat, raparperi tai omena. Omenapiirakan pinnalle kannattaa ripotella hiukan kanelia, eikä raparperikaan siitä pahastu.

Mummun mustikkapiirakka

pellillinen

6 dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
4½ dl maitoa
100 g voita
3-4 dl pakastemustikoita
sokeria pinnalle

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää maito ja sula voi kuiviin aineisiin. Sekoita huolellisesti ja kaada leivinpaperoidulle uunipellille.

Kaada mustikat taikinalle, ja ripottele pinnalle hiukan sokeria. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.


Mustikkapiirakkaohjeita tulee muuten näkymään myös päivän viettoon virallisesti osallistuvissa blogeissa: Hanna Sumari, Kolmistaan, Isyyspakkaus, Lunni leipoo ja Perinneruokaa prkl sekä Iinaps-tubettajalla. Edellä mainittujen ohjeista suosikkiaan voi käydä äänestämässä 13.8. mennessä Myllyn Parhaan sivuilla. Somessa virallinen hashtag tapahtumalle on #mustikkapiirakkapäivä, ja lisätunnus @myllyn_paras.


Kumpaa piirakkaa itse suosit, modernia vai perinteistä?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall