perjantai 4. elokuuta 2017

Imatralainen kalakeitto

Jaoin toukokuussa maailman parhaiden lihapullien ohjeen, joka on peräisin vanhan työpaikkani toimistovaarilta. Vaari oli (tai on hän siellä edelleen) sellainen, joka oli yrityksen toimistolla noin kerran viikossa. Päivän aikana vaari jutteli työntekijöiden kanssa, auttoi tarvittaessa askareissa, ja yleensä leipoi. Kerran kuussa vaari teki ruokaa, joka oli aina erinomaista.

Erään kerran vaari kertoi tekevänsä seuraavalla viikolla imatralaista kalakeittoa, ja pyysi ostamaan ainekset valmiiksi. Kaupassa hämmästelin ainesten kummallisuutta, ja totesinkin vaarille, että en yleensä pidä ruoista, joissa on paljon kesäkurpitsaa. Seurasin vaarin hommia keittiössä, ja kun sitten sain lautasen eteeni – hyvin pienellä annoksella – olin myyty. Ja santsasin. Aivan taivaallisen hyvää kalakeittoa!

Seuraava muistoni tähän kalakeittoon liittyy tätä seuranneelle kesälle. Tein keittoa äitini valmistujaisjuhliin, enkä kertonut isälleni etukäteen mitä tarjolla on. Tiesin, että ajatus olisi ollut sama kuin itselläni etukäteen oli: hyi, sipulia ja kesäkurpitsaa kalakeitossa. Keitto oli kuitenkin hitti, ja vielä tänä keväänä, 3 vuotta myöhemmin, sukulaistätini totesi, että pitäisikin taas valmistaa sitä minun tekemää hyvää keittoa. Itselleni tämä tulee kuitenkin olemaan aina vaarin kalakeitto. Kokeile siis, ja katso mitä muistoja saat itse keiton kanssa luotua.


Imatralainen kalakeitto

viidelle

150 g sipulia
2½ rkl voita
250 g maustekurkkua (ei suolakurkkua)
400 g kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
1 l vettä
4 kasvisliemikuutiota
3 dl ruokakermaa tai osa siitä smetanaa, esim. 2 dl kermaa ja 1 dl smetanaa
1½ rkl juoksevaa hunajaa
500 g lohta
mustapippuria
(1 nippu tilliä)

Silppua sipulit ja valkosipuli. Kuullota sipuleita tilavassa kattilassa. Lisää vesi ja murenna sekaan kasvisliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi.

Paloittele maustekurkut noin 1,5 cm kuutioiksi ja laita kulhoon odottamaan. Kuori kesäkurpitsa ohueksi ja kuutioi se noin 2 cm kuutioiksi. Leikkaa lohifilee 3 cm kuutioiksi. Tämän kaiken voi tehdä ennen vieraiden tuloa ja laittaa paloitellut maustekurkut, kesäkurpitsat ja lohet jääkaappiin odottamaan.

Jos valmistit liemen etukäteen, lämmitä se uudelleen kiehuvaksi ja lisää kurkkukuutiot, hunaja ja kerma (+smetana). Keitä noin 5 minuuttia. Mausta pippurilla ja tarkista maku. Maun tulee olla makean kirpeä.

Lisää kesäkurpitsat ja kuumenna keitto kiehuvaksi juuri ennen tarjoilua. Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon lohikuutiot. Anna lohen kypsyä muutama minuutti jälkilämmöllä. Älä enää keitä. (Silppua sekaan tilliä,) ja ei kun syömään!

lohikeitto

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall