keskiviikko 21. huhtikuuta 2021

Tomaatti-fetapiirakka

Tomaatti-fetapiirakka on ollut yksi suosikkipiirakoistani jo pitkään, ja tein sitä muun muassa ylioppilasjuhliini 12 vuotta sitten. Valmistan suolaisia piirakoita kohtalaisen usein, ja tämä on yleensä yksi kolmesta vaihtoehdosta yhdessä juusto-pekonipiirakan ja feta-pinaattipiirakan kanssa. Kaikkia näitä kolmea yhdistää super hyvän maun lisäksi vaivattomuus.

Ennen gluteenittomaan ruokavalioon siirtymistä käytin piirakkataikinana lähes poikkeuksetta valmista taikinaa. Niistä suosikkini on Pirkan piirakkataikina, josta teki mieli leipoa suolaisia keksejä, koska se on niin hyvää. Gluteenittomuus on hiukan muuttanut ruoanlaittoa ja etenkin leipomista, ja teen nykyisin taikinan itse, eikä se nyt niin kovin vaivalloista ole :) Jauhoina käytän vaihdellen joko valmista jauhoseosta tai kaapista löytyviä erilaisia jauhopussien jämiä. Yleisimmin käytössä on tattari, riisi, maissi ja kaura.

Itse piirakka valmistuu myös helposti. Tomaatteina kannattaa suosia kirsikkatomaatteja, koska niissä on vähemmän nestettä. Fetan voi murustella haluamallaan tyylillä, mutta kokemuksen kautta olen oppinut, että mitä pienempiä murut ovat sitä vähemmän niiden pinta kärähtää uunissa.

Mainitsinkin jo, että piirakoita valmistuu meillä melko säännöllisesti. Teen niitä lähes aina niin, että palan voi syödä eväänä töissä. Yhdestä pyöreästä piirakasta tulee lounas 3-4 hengelle, lisukesalaatin määrästä riippuen.

tomaatti-fetapiirakka
feta-tomaattipiirakka

Tomaatti-fetapiirakka

8 palaa

pohja:
100 g voita
½ dl kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
tai
1 pkt pakastepiirakkataikinaa

täyte:
2–3 rkl vihreää pestoa
200 g fetajuustoa
10 (noin 100 g) kirsikkatomaattia tai 2–3 isoa tomaattia
1½ dl kermaviiliä
1 kananmuna
1 tl timjamia
½ tl mustapippuria

Sulata voi ja yhdistä se kermaviilin kanssa. Lisää jauhot ja leivinjauhe, ja sekoita tasaiseksi. Painele voidellun tai leivinpaperoidun piirakkavuoan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille.

Lusikoi taikinan päälle pestoa. Murustele feta. Tämä hoituu näppärästi haarukalla kulhossa, mutta onnistuu myös käsin. Lohko tomaatit. Levitä feta ja tomaatit taikinan päälle.

Yhdistä täytteen kermaviili, kananmuna ja mausteet. Sekoita huolellisesti ja kaada seos tasaisesti täytteiden päälle.

Paista piirakkaa uunissa 175 asteessa noin 30–35 minuuttia.

Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Tarjoile sellaisenaan tai salaatin kanssa.

2 kommenttia

  1. Kuinka monta kertaa resepti on hyvä kertoa, jos haluaisi tehdä pellillisen tätä gluteenittomana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu hiukan uunipellin koosta. Mikäli pelti on tavallisen 50 cm levyisen uunin pelti, riittää jos taikinan tekee 2-kertaisena. Sitä isompaan pellilliseen tekisin 2,5-kertaisena.

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall