tiistai 12. tammikuuta 2021

Pullavanukas nuotiolla

Pullavanukas on vanha klassikkojälkiruoka, joka valmistuu näppärästi vähän kuivahtaneista pullista. Sen voi tehdä kaupan paistopisteen tai leipomon pullista, ”yön yli levänneistä” pullista, pullapitkosta, tai vaikkapa juuri tätä herkkua varten leivotuista pullista. Tuoreiden pullien kannattaa antaa vähän kuivahtaa pöydällä ilman peitettä, jotta ne imevät nestettä. Tuoreista pullista tehty pullavanukas saattaa tarvita hiukan vähemmän nestettä kuin kuivista pullista tehty.

Testasin jokin aika sitten pullavanukkaan valmistamista retkellä nuotiolla. Se onnistui vallan mainiosti! Mukana saattoi olla ripaus tuuria ja retkeilyn taikaa, mutta uskallan silti suositella sen kokeilemista. Nuotiolla valmistettava pullavanukas ei ole hätähousun jälkiruoka, koska liiassa kuumuudessa munamaito palaa helposti. Pullavanukkaan paistoastian kannattaa siis olla mieluummin vähän liian kaukana nuotiosta kuin liian lähellä. Vuoan tulee kestää avotulta, ja sen kannattaa olla ennemmin leveä kuin korkea. Näin lämpö jakautuu tasaisemmin, ja kypsyvä vanukas ei ole niin paksu, eli se kypsyy tasaisemmin.

Lähes jokainen nuotiopaikka on vähän erilainen, ja siksi onkin melko mahdotonta antaa täysin yksiselitteistä kypsennysohjetta. Meillä vuoka oli noin puolen metrin päässä nuotiosta, ja pullavanukas kypsyi täydellisesti, eikä palanut pohjasta. Paras nuotiopaikka on siis sellainen, jossa tulen päällä on ritilä, jonka etäisyyttä nuotiosta voi säätää.

Pullat voi ja kannattaa pilkkoa sopivan kokoisiksi paloiksi jo kotona. Itse tein myös munamaidon valmiiksi. Sen saa kulkemaan näppärästi tiiviissä purkissa, tai vaikkapa pienessä pullossa. Sekoitin munamaitoon vain reilun desilitran maitoa, ja lisättyäni sen vuokaan pullien päälle, kaadoin vuokaan loput maidot niin, että määrä näytti sopivalta.

retkiruoka pullavanukas

Pullavanukas nuotiolla

neljälle

noin 250 g (4 keskikokoista) pullaa
(½ dl kuivattuja marjoja)
1 kananmuna
1½-2 dl maitoa
½ tl kardemummaa
1 rkl voita tai öljyä

lisäksi:
vaniljakastiketta
marjoja tai hilloa
noin 1–2 litran nuotion kestävä vuoka
kansi tai foliota kanneksi

Leikkaa pulla kotona valmiiksi kuutioksi. Mikäli käytät tuoretta pullaa, voi pullapussin jättää esimerkiksi yöksi auki, jotta pullat kuivahtavat hiukan.

Nuotiolla laita nokare voita tai loraus öljyä nuotion kestävään vuokaan. Lämmitä vuokaa tarvittaessa nuotion päällä, jotta saat voideltua vuoan pohjan ja reunat noin puoliväliin asti.

Kaada pullapalat (ja kuivatut marjat jos käytät niitä) vuokaan, ja asettele tasaiseksi melko väljäksi kerrokseksi. Kaada päälle kardemummalla maustettu munamaito. Lisää maitoa niin, että ylimmän kerroksen pullanpalat osuvat maitoon. Niiden ei kuitenkaan tarvitse peittyä kokonaan.

Aseta vuoka nuotion päälle niin, että se ei osu suoraan liekkeihin. Laita vuoan päälle kansi tai peitä se foliolla. Anna kypsyä noin 15 minuuttia. Nuotion lämpö ei ole ihan tasaista, joten tarkkaile kypsymistä, jotta pullavanukas kypsyy tasaisesti eikä pala.

Tarjoile tuoreiden marjojen tai hillon ja esimerkiksi vaniljakastikkeen kera.

nuotiopullavanukas retkeily
retkiruoka retkeily

2 kommenttia

  1. Oi mitä luksusta! Kuulostaa herkkuvaihtoehdolta nuotiomakkaralle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pullavanukas oli kyllä varsin onnistunut retkiherkku :) Toivottavasti pääsisi pian taas nuotiolle herkuttelemaan!

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall