maanantai 11. tammikuuta 2021

Kalacurry seitistä

Erilaiset curryt ovat mainiota talviruokaa. Curryyn saa helposti väriä ja makua, ja niihin on helppo käyttää erilaisia kasviksia. Meillä tyypillisesti curryyn tulee tofua/kanaa/quornia ja kasviksia, usein punaista currytahnaa ja lähes aina kookosmaitoa. Hyvä esimerkki on tämä kookosbroilerikastike.

Toisinaan helpolle peruscurrylle kaipaa kuitenkin vaihtelua, ja silloin käytän proteiinina seitiä. Seiti on hiukan aliarvostettu kala. Se on kyllä mietoa, ja jopa hiukan mitäänsanomatonta. En käyttäisi sitä kalakeitossa ainoana kalana, mutta esimerkiksi itse tehdyissä kalapuikoissa sen mieto maku on omiaan. MSC-merkitty alaskanseiti on vastuullinen valinta, ja se on myös edullinen raaka-aine. Pakasteseiti maksaa noin 3 € / 400 grammaa, ja sitä saa lähes varmasti jokaisesta kaupasta.

En siis välttämättä pidä seitistä kalakeitossa, mutta riittävästi maustettuna se toimii curryssa varsin hyvin. 100 grammassa seitiä on yllättävän paljon proteiinia, jopa 17 grammaa, jonka ansiosta on oikein hyvä pääraaka-aine curryyn. Kasviksena on tällä kertaa vain kesäkurpitsa, mutta sen tilalle tai lisäksi sopii myös kukkakaali. Curry maustetaan maustekaapin melko perus mausteilla, eikä kaupasta tarvitse ostaa edes maustekastikkeita.

seiticurry kalakastike

Keltainen kalacurry seitistä

neljälle

400 g pakasteseitiä (msc-sertifioitua)
1 rkl limen mehua
2 cm pala tuoretta inkivääriä
2 kevätsipulia
1 punainen chilipalko
1 pieni kesäkurpitsa
2 rkl öljyä
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl kurkumaa
3 rkl tomaattipyreetä
1 tlk kookosmaitoa (400 ml)
½ dl vettä
1 kasvisliemikuutio
(½ tl suolaa)

Ota seiti jääkaappiin sulamaan noin 6–8 tunniksi tai esimerkiksi yön yli. Paloittele kohmeiset kalat ja kaada päälle limestä puristettu mehu. Siirrä sivuun maustumaan muiden esivalmisteluiden ajaksi.

Hienonna kevätsipulit ja inkivääri. Halkaise chili, poista halutessasi siemenet ja viipaloi. Leikkaa huuhdeltu kesäkurpitsa kuutioiksi.

Kuumenna öljy paistokasarissa tai syvässä pannussa. Lisää kevätsipuli, inkivääri, chili ja mausteet. Paista muutama minuutti, ja lisää tomaattipyree.

Lisää pannulle kookosmaito ja vesi (huuhdo sillä purkki). Murenna sekaan liemikuutio ja kuumenna kastike kiehuvaksi.

Lisää kiehuvaan curryyn kesäkurpitsa ja seiti. Anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ja kala ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoa kalacurryn kanssa keitettyä riisiä tai esimerkiksi höyrytettyä kukkakaalia.

kookosmaito curry seiti kala

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall