kotiliesi

keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Sataykastike ja paistettu tofu

Sataykastiketta tehtiin viimeisimmällä MasterChef Australia –kaudella melkein joka jaksossa, tai siltä se ainakin tuntui. Kirjoitin monta kertaa kastikkeen inspiraatiolistalleni, mutta vasta nyt sain vihdoin kokeiltua sitä. Kastike valmistuu juuri niin helposti kuin miltä se MasterChefissä vaikutti.

Sataykastikkeeseen tulee pääasiassa maapähkinävoita ja kookosmaitoa. Se maustetaan muun muassa chilillä, kalakastikkeella ja sokerilla. Kastike on alun perin kokoisin Kaakkois-Aasiasta, ja sitä tarjoillaan monesti broilerin kanssa.

Kastikkeen maku on melko mieto, ja luonnollisesti pähkinäinen. Siihen tulee kokonainen chili, mutta lopputulos ei ole kuitenkaan tulinen. Uskoisin kastikkeen maistuvan lähes kaikille. Kastiketta tulee ohjeen määristä noin 3 desiä, eli se on myös riittoisaa.

Itse kaipasin paistetulle tofulle uutta kastikevaihtoehtoa, ja sataykastike toimikin siinä mainiosti. Suosikkini tofun kanssa on pitkään ollut (valmis) teriyakikastike, joten oli kiva saada siihen vaihtelua.

paistettu tofu
maapähkinäkastike

Sataykastike


3 kevätsipulia
1½ rkl inkivääriä
1 punainen chili
1 rkl öljyä
1 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
1½ dl maapähkinävoita
2 rkl siirappia tai fariinisokeria
1 rkl limen mehua
1 rkl kalakastiketta
tai vegaanista kalakastiketta

Hienonna kevätsipulit ja inkivääri. Halkaise chili ja poista siemenet. Kuullota aineksia öljyssä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Varo polttamasta. Lisää vesi, kookosmaito ja maapähkinävoi. Keitä muutama minuutti sekoitellen.

Mausta kastike siirapilla tai fariinisokerilla, limen mehulla ja kalakastikkeella. Anna kiehua vielä muutama minuutti. Lisää tarvittaessa suolaa.

Soseuta kastike sauvasekoittimella ja tarjoile.

Paahda halutessasi kourallinen maapähkinöitä kuivalla pannulla, rouhi pähkinät ja ripottele kastikkeen päälle. Vaihtoehtoisesti voit käyttää rouhittuja suolapähkinöitä.

Kastike säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa noin viikon.

maapähkinävoikastike


Paistettu tofu

kahdelle

noin 200 g tofua
1 rkl öljyä
1 tl soijakastiketta
mustapippuria

Viipaloi tofu 6 viipaleeseen. Levitä viipaleet talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Peitä toisella talouspaperillla tai keittiöpyyhkeen puolikkaalla. Painele tofu kuivaksi.

Kuumenna pannu ja lisää öljy. Mitä kuumempi pannu on, sitä rapeampi pinta tofuun tulee.

Paista tofua molemmin puolin muutama minuutti. Lisää pannulle soijakastike, ja nosta pannu pois liedeltä. Rouhi pinnalle mustapippuria.

Tarjoilin tofun ja sataykastikken seurana uunissa paahdettua parsakaalia (200 astetta noin 15 minuuttia) ja riisinuudeleita.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall