torstai 28. kesäkuuta 2018

Paahdettu basilika-perunasalaatti

Toukokuun satokausireseptini pääraaka-aineena oli raparperi. Kesäkuussa parrasvaloihin on syytä nostaa varhaisperunat. Uuden sadon perunat eli varhaisperunat ovat monelle ruokaharrastajalle samassa asemassa kuin parsa, ja satoa odotetaan jo maaliskuussa. En itse suhtaudu uusiin perunoihin niin intohimoisesti, että pakastaisin kesäkuussa perunoita joulupöytään, mutta pidän niistä kuitenkin paljon, ja syön useamman kerran kesän aikana.

Peruna on meillä kesän jälkeen arkiruoissa melkoisen pienessä roolissa, eli lähinnä muusina ja lohkoina. Teenkin lohkoperunat yleensä perinteisesti ”vanhoista perunoita”, mutta viime vuonna kokeilin uusien pottujen paahtamista. Se oli rakkautta ensipuraisulla! Paahdettu uusi peruna maistuu todella hyvältä, ja siitä syntyy hauska lisuke vähällä vaivalla.

Paahdettuun perunasalaattiin tulee perunoiden lisäksi muitakin kesäkuun sesongin raaka-aineita, eli kevätsipulia ja basilikaa. Kevätsipuli on miedompaa kuin perinteinen keltasipuli, eikä sitä sen vuoksi tarvitse kypsentää. Sipulista voi käyttää kaiken, eli silppua mukaan myös vihreä varsi. Basilikasta ja öljystä valmistuu nopeasti herkullinen basilikaöljy, joka ei edes kaipaa suolaa makua tuomaan. Basilikaöljyn voi myös valmistaa hyvissä ajoin etukäteen.

Perunan ja sipuleiden hinta on tällä hetkellä jo melko alhainen. Perunan kilohinta on noin 1,50-2€ ja sipulin nippuhinta (noin 5 sipulia) noin 1,50€. Fetan hinnaksi arvioin noin 2€, ja basilikapuntin saa myös noin 1,50€ hintaan. Yhteensä neljän hengen lisukesalaatin hinnaksi tulee siis noin 6,50€€ ja annoksen hinnaksi 1,60€. Edullista siis jälleen kerran, eli satokausiajattelu kannattaa.


Paahdettu basilika-perunasalaatti

neljälle

noin 16 uuden sadon perunaa
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
2 kevätsipulia
200 g fetajuustoa
4 rkl basilikaöljyä

Pese perunat huolellisesti puhtaaksi. Halkaise perunat 3-6 osaan ja laita kulhoon. Kaada perunoiden päälle öljy ja pyörittele huolellisesti sekaisin. Levitä perunat pellille ja ripottele päälle suolaa.

Paahda perunoita 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Hienonna sillä välin 2 kevätsipulia. Murenna fetajuusto kuutioiksi. Sekoita kevätsipuli, fetajuusto ja basilikaöljy keskenään. Lisää paahdetut perunat ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Nauti perunasalaatti sellaisenaan, tai paista kaveriksi kalaa tai broileria.

Vinkki: voit jättää pienen osan fetajuustoa ja kevätsipulia sivuun, ja ripotella ne valmiin ruoan päälle.


Basilikaöljy


1 puntti basilikaa
½ - 3/4 dl öljyä

Mittaa ainekset pienehköön, mielellään korkeareunaiseen kulhoon. Sekoita ainekset sauvasekoittimella. Lisää öljy erissä, kunnes lopputulos on tasainen.

Basilikaöljy säilyy hyvänä ainakin muutaman päivän. Perunasalaatista yli jäävän öljyn voi käyttää vaikkapa nopeaan arkipastaan: keitä pasta, sekoita joukkoon basilikaöljy, mausta suolalla ja pippurilla, raasta päälle parmesaania ja ripottele joukkoon muutama pinjansiemen.

Kokeile myös:


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall