maanantai 25. kesäkuuta 2018

Muistojen maanantai: päiväristeily Tallinnaan

Juhannukselle luvattiin tänä(kin) vuonna sateita, ja useamman vuoden peräkkäinen mökkeily ei houkutellut. Oli siis keksittävä jotakin muuta ohjelmaa kolmelle vapaapäivälle. Pohdinnassa oli yön yli retki metsään tai matka Tallinnaan. Katsoinpa läpi äkkilähtöjäkin, mutta lopulta Tallinna vei kuitenkin voiton. Alkuperäinen ajatukseni Tallinnassa yöpymisestä vaihtui juhannuspäivän päiväristeilyyn, ja 10 tuntia maissa riittikin vallan hyvin.

Mitä Tallinnassa sitten voi tehdä juhannuksena? Syödä tietenkin! Suunnittelin aikataulun niin, että ehdimme hyvin syödä sekä lounaan että päivällisen. Maissa olo vaati hiukan aikataulutusta siksi, että melko suuri osa ravintoloista oli Suomen tapaan suljettu viikonloppuna. Ravintoloiksemme valikoituivat Telliskivestä F-hoone ja vanhasta kaupungista Rataskaevu 16.

F-hoone on meille aiemmilta reissuilta tuttu. Olisin halunnut kokeilla jotakin muuta välillä, mutta en siksi, että F-hoonessa olisi mitään vikaa. Itse asiassa se taitaa olla yksi ainoista oikeista ravintoloista joissa olen syönyt yli kaksi kertaa. Melkoinen saavutus siis. Ruoka on F-hoonessa hyvää, palvelu ystävällistä ja hinnat todella edullisia. Parasta ravintolassa on kuitenkin sen miljöö. Ravintolassa riittää silmille tutkittavaa, eikä ruoan odottaminen ole tylsää. Pääruokaa saa nimittäin hiukan odottaa, joten suosittelen ehdottomasti syömään alkupalat. Ravintolan ruokavahvuus on selkeästi alkuruoissa, jotka ovat aiemmillakin kerroilla olleet erinomaisia. Pääruokien laatu hiukan vaihtelee, mutta tällä kerralla lautaselta löytyi vain oikeita kypsyyksiä ja makuja.

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään
Alkupalat kahdelle

Valmiiseen pöytään
Naudanliha kebab ja uudet perunat

Valmiiseen pöytään
Possunposkea ja broccolinia
F-hoonen jälkeen suuntasimme ruoansulatuskävelylle. Telliskiven alue on vanhaa teollisuusaluetta, joka muuttuu melko huimalla vauhdilla. Alueella on hauska kierrellä, ja siellä on yleensä paljon ihmisiä. Juhannuksen vuoksi lähes kaikki liikkeet olivat suljettuja ja ihmisiäkin oli liikkeellä huomattavasti vähemmän. Hiljaisuus ei haitannut, mutta alueen suosikkiliikkeeni Homeart oli valitettavasti myös kiinni. Homeartissa myydään hiukan Granitin tyylisiä tuotteita, virolaisittain melko halvalla. Jos Tallinnaan matkustaminen tuntuu tylsältä ja kiertelet aina vain vanhassa kaupungissa, niin suosittelen Telliskiven aluetta.

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Telliskivestä jatkoimme vanhan kaupungin suuntaan. Ohjelmassa ei ollut ruokailun lisäksi juuri muuta, mutta sää oli onneksi loistava koko päivän ajan. Olen viime vuosina keskittynyt Tallinnassa lähinnä syömiseen ja Telliskiven alueella tai ostoskeskuksissa kiertelyyn. Vanha kaupunki tuntuu loppuun kävellyltä, eikä siis varsinaisesti kutsunut, mutta sää houkutteli kuitenkin kävelemään sinne. Muurien alussa olevien Patkulin portaiden kohdalla ehdotin ylös kiipeämistä. Viimeksi olen kiivennyt portaat tammikuisessa myräkässä. Tällä kerralla jatkoimme ylhäällä matkaa rakennusten väliin, ja hämmästyttävästi löysimme alueen, jossa kumpikaan ei ollut koskaan käynyt. Kartalla alueelle ei ole merkitty mitään nimeä, mutta kylteissä luki yläkaupunki. Sijainti on siis vanhan kaupungin länsipuolella. Ja ai että miten ihanan värisiä taloja sieltä löytyikään!

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Muutaman tunnin kiertelyn jälkeen suuntasimme illalliselle, vaikka molemmat huokailivat, että ei tässä nälkä vielä päässyt yllättämään. Ravintola oli siis Rataskaevu 16, joka nimensä mukaisesti sijaitsee kyseisessä osoitteessa. En ollut aiemmin käynyt tässä ravintolassa, mutta olen monesti siihen kuitenkin törmännyt. Kokemus oli todella hyvä ja tarjoilija oli mukavan asiantunteva.

Tarkoituksenamme oli syödä vain pää- ja jälkiruoat, koska nälkähän ei siis vielä ollut. Menua selatessa ehdotin kuitenkin, että jos jaetaan yksi alkuruoka. Niin eteen sitten tuli juustolautanen, joka oli todella herkullinen. Pääruokaa sai täälläkin hetken odotella, mikä lauantaina on ihan tavallista. Ruokien odottelu sujui joutuisasti, sillä tämäkin ravintola oli sisältä todella kaunis, mutta kuitenkin sen verran pieni, että en viitsinyt häiritä viereisten pöytien ruokailijoita kuvaamalla. Pääruoka oli erinomaista, ja samoin jälkiruoka. Arvoin tovin pullavanukkaan ja suklaakakun välillä päätyen suklaakakkuun. Ihanan valuva suklaakakku oli täydellinen päätös herkuttelupäivälle.

Valmiiseen pöytään


Valmiiseen pöytään
Valikoima virolaisia juustoja ja kurpitsansiemenleipä
Valmiiseen pöytään
Kananrintaa ja paksoita

Valmiiseen pöytään
Turskaa, linssejä ja kyssäkaalia

Valmiiseen pöytään
Lämmin suklaakakku, jäätelö ja vadelma-limettikastike
Illallisen jälkeen ihastelimme vielä hiljaisia katuja ja kauniita rakennuksia. Keskiyön jälkeen kotiutuminen ja päivän herkuttelu takasivat, että uni maistui. Jos siis pohdit jo nyt, että mitähän sitä vuoden päästä juhannuksena tekisi, niin suosittelen lämpimästi päiväristeilyä. Saat juhannukselle kuuluvan ähkyn, mutta et joudu grillaamaan makkaraa vesisateessa itikoita vältellen :)

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Valmiiseen pöytään

Lue myös muut Muistojen maanantain osat:


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall