torstai 22. maaliskuuta 2018

Kermainen vadelmavaahto

Aloitin jokin aika sitten pienen ruokavalmennuksen, jonka tavoitteena on lisätä eri kasvisten määrää ruokavaliossa, ja saada sitä kautta kaivattua vaihtelua. Valmistan pääsiassa kasvisruokia, mutta en ole kuitenkaan kasvissyöjä. Kaupasta tuleekin napattua koriin yleensä melko samoja raaka-aineita, ja kaipasin uusia ajatuksia ja inspiraatiota. Olen onnistunut siinä jo ihan hyvin, ja tullut kokeilleeksi muun muassa varsiparsakaalia, pitkiä papuja, ja tarttuipa tänään mukaani myös ruusukaalia.

Uuden tavoitteen kautta opin, että marjoista vadelmassa on enemmän kuitua kuin mustikassa, puolukassa tai karpalossa. Vadelmavaahdolla sain siis pientä vaihtelua myös herkutteluun. Tavoitteenani on kuitenkin monipuolistaa ruokavaliota, ei supistaa, ja jälkiruoka silloin tällöin on varsin soveliasta. Jälkiruokia tehdessä tulee kuitenkin tottumuksesta yleensä valittua raaka-aineeksi suklaa, vaikka marjat ovat huomattavasti parempi vaihtoehto. Ei tämä vaahto mikään terveysherkku kerman ja sokerin kanssa ole, mutta kuitenkin parempi kuin vanukkaat tai sokerivälipalat.

Vaahdon valmistuksessa on muutama eri vaihe, mutta ei mitään ylitsepääsemättömän haastavaa. Hapatettu kerma vaahtoutui ihan kivasti, eikä valkuaisen vatkaamisessakaan ole muuta ihmeellistä kuin se, että muistaa varmistaa vatkaimen ja kulhon olevan kuivia. Mikä ihme sitten on hapatettu kerma? Arlan sivuilla tuotetta kuvataan näin: Hapate tuo kermaan hapokkuutta, joka korostaa ruoka-annoksen muita makuja. Hapatettu kerma tuokin näin kotikokin makupalettiin ja maustamiseen ihan uuden ulottuvuuden. Hapate tuo hapokkuutta ja paksuntaa kermaa reilusti, ja siksi hapatettu kerma on kuohukermaakin paksumpaa koostumukseltaan. Hapatetussa kermassa on myös hiukan vähemmän rasvaa kuin kuohukermassa.

Kyseessä on siis hiukan kuohukermaa happamampi ja paksumpi kerma. En yleensä käytä maustettuja kermoja, mutta tämän kohdalla mielenkiintoni heräsi. Uusi kiinnostava tuote, joka ei sisällä edes lisäaineita. Vadelmavaahdon ohje on myös lähes suoraan Arlan sivuilta. Arlan ohje on tosin puolukkavaahto, mutta pienillä muutoksilla - eli marjoja vaihtamalla - siitä tuli erittäin hyvä vadelmavaahto :)

Edit! Hapatetun kerman tilalle on tullut Arla Lempi Fraiche kerma.


Vadelmavaahto

neljälle

2 liivatelehteä
200 g pakastevadelmia
¾ dl sokeria
2 kananmunan valkuaista
2 dl Arla Lempi hapatettua kermaa Fraiche -kermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Soseuta sulat vadelmat ja sokerit sauvasekoittimella. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Puhdista vatkaimet ja vaahdota kerma kiinteäksi vaahdoksi.

Kuumenna vesi ja liuota siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet hyvin sekoittaen. Sekoita vadelmat kermavaahdon joukkoon ja kaada sekaan liivate ohuena nauhana huolellisesti sekoittaen.

Nostele valkuaisvaahtoa lusikalla vadelmaseoksen sekaan kahdessa erässä. Annostele annoskulhoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Koristele ennen tarjoilua vadelmilla tai kermavaahdolla.

Vaahto säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan.


Huom! Ulkomaiset pakastevadelmat kannattaa kuumentaa ennen käyttöä. Kotimaisia voi käyttää sulatuksen jälkeen normaalisti.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall