torstai 8. helmikuuta 2018

Pikaruokaa riisistä eli fried rice

Maanantaina tarjolla oli herkullisen pizzalasagnen ohje. Viikonloppu on kuitenkin jo nurkan takana, ja itselläni ainakin väsymys painaa, enkä jaksaisi kokkailla mitään monimutkaista. Tällaisina hetkinä apuun rientää paistettu riisi, eli fried rice. Paistettu riisi on kiinalaisen keittiön vastine perisuomalaiselle pyttipannulle.

Paistettu riisi ei vaadi kummallisia kikkoja, mutta sen teko kannattaa ennakoida - samalla tavalla kuin pyttipannu onnistuu parhaiten jäähtyneistä perunoista. Paistettavan riisin tulee olla kylmää, joten voit, ja se kannattaa keittää etukäteen jo edellisenä päivänä. Ruokalistaa suunnitellessasi voit aikatauluttaa yhdelle päivälle vaikkapa riisiä ja kanakastiketta tai chili con carnea. Keitä riisiä kaksi annosta ylimääräistä, ja laita se jääkaappiin. Kun teet näin, jää seuraavalle päivälle vain tarpeeksi kylmän riisin paistaminen, ja ruoka on lautasella noin kymmenessä minuutissa.

Paistettu riisi on kaikessa yksinkertaisuudessaan älyttömän hyvää. Raaka-aineista vain riisi ja öljy ovat pakollisia, mutta suosittelen ehdottomasti myös kananmunan lisäämistä, vaikka se oudolta kuulostaakin. Kuumalla pannulla paistaminen tuo riisille täysin erilaisen maun, ja kananmuna sopii ruokaa niin hyvin, ettei sitä tee mieli jättää pois. Lisukkeeksi voit halutessasi esimerkiksi paistaa kasviksia, kanaa tai tofua. Yhtä hyvin voit syödä pelkkää riisiä, sillä kananmuna tuo siihen kuitenkin hyvän proteiinilisän.

Meillä oli tällä kerralla lautasella pakastimesta löytynyttä quornia. Erinomainen hätävara ja pikaruoka sekin. Quorn on kasvipohjainen proteiinivalmiste, joka löytyy kaupan pakastealtaasta. Suutuntuma tällä on melko lähellä kanaa, joten jos kotoasi löytyy kasvisruokaa vastustavia ruokailijoita, voit tällä huijata tai houkutella kokeilemaan kasvisruokaa. Quorn on hiukan kallista, mutta ei kuitenkaan silloin tällöin nautittuna vie konkurssiin.


Fried rice eli paistettu riisi

kahdelle

125 g pitkäjyväistä riisiä
2 rkl öljyä
2 kananmunaa
2 kevätsipulia
1 tl balsami- tai omenaviinietikka
ripaus suolaa

Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä riisi lautaselle jäähtymään, ja käytä vasta kun se on jäähtynyt läpikotaisin.

Hienonna kevätsipulit. Kuumenna pannulla 1 ruokalusikallinen öljyä todella kuumaksi, ja kaada kylmä riisi pannulle. Paista riisiä noin 3 minuuttia, kunnes se saa hiukan väriä. Lisää puolet sipulista paiston loppuvaiheessa.

Sekoita kananmunien rakenne kulhossa. Siirrä riisi pannun laidalle, lisää loppu öljy ja kaada kananmunaseos paistumaan. Anna kypsyä noin minuutti ja sekoita sitten voimallisesti yhteen riisin kanssa.

Mausta paistettu riisi viinietikalla ja suolalla. Ripottele loput kevätsipulit pinnalle.


Kokeile myös:


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall