maanantai 19. helmikuuta 2018

Vispipuuro veriappelsiineista

Helmikuun satokausikasviksena komeilee veriappelsiini. Helmikuussa kauden kasvikset ovat melko lailla samat kuin tammikuussakin, joten uusia kotimaisia kasviksia ei vielä ole. Tammikuussa tein ruokaa varastokasviksista, joten tasapuolisuuden vuoksi helmikuun ohjeen raaka-aine on ulkomainen sesonkikasvis. Muut satokausiohjeet löydät satokausi-tunnisteen takaa.

Veriappelsiini on siis sesongissa juuri nyt, ja sen sesonki kestää vain tammikuulta maaliskuulle. Kyseessä on jopa hiukan ylellinen tuote, samalla tavalla kuin parsa keväällä. En ole aiemmin tullut kokeilleeksi veriappelsiinia, koska syön kaikkia hedelmiä melko vähän - banaania lukuun ottamatta. Banaania kannankin kaupasta niin paljon, että sillä ruokkisi pienen apinalauman. Mutta se banaaneista, ja takaisin veriappelsiinien pariin.

Veriappelsiinia myydään Suomessa kahta lajiketta, Taroccoa ja Moroa. Tarocco on näistä kahdesta hiukan makeampi. Veriappelsiinilla ei arvatenkaan ole mitään tekemistä veren kanssa, vaan hedelmän punainen väri on peräisin lykopeenista ja antosyaanista. Lykopeeniä löytyy runsaasti tomaateista, ja antosyaania puolestaan esimerkiksi vaahterasta.

Löysin veriappelsiinit pienen etsimisen jälkeen lähikaupasta, ja niiden kilon pussin hintalapussa luki 2,15€. Käytin appelsiineja vispipuuroon, ja niitä kului 4 kappaletta. Muut raaka-aineet huomioiden koko puuron hinnaksi tuli noin 2 euroa. Annoksen hinta on siis noin 35 senttiä.


Veriappelsiinivispipuuro

6 annosta

4 dl veriappelsiinimehua (4-5 appelsiinia)
5 dl vettä
4 rkl sokeria
¼ tl suolaa
1½ dl täysjyvämannaryynejä

Pese yksi veriappelsiini, ja raasta siitä kuoren keltainen osa. Kuori loput appelsiinit, ja lohko ne kalvottomiksi. Puristele hedelmästä lopuksi kaikki irtoava mehu rutistamalla kalvot nyrkkiin. Surauta appelsiinit, kuoriraaste ja mehu sauvasekoittimella sekaisin. Lopputuloksen ei tarvitse olla täysin tasainen.

Kaada appelsiinimehuseos ja vesi kattilaan, ja lisää suola ja sokeri. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja lisää mannaryynit koko ajan sekoittaen. Keitä puuroa noin 3 minuuttia, kunnes se on paksuuntunut sopivasti. 

Siirrä puuro jäähtymään. Vatkaa täysin jäähtynyt puuro käsivatkaimella kuohkeaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.

Nauti puuro sellaisenaan tai veriappelsiinilohkojen kera.

Kokeile myös:


Vadelma- ja mustikkavispipuuro
Uunissa paahdettu mysli

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall