tiistai 29. joulukuuta 2020

Kasvissyöjän nachos supreme

Nachos supreme, nachoplatter, nacholautanen. Rakkaalla herkulla on monta nimeä. Nacholautanen on helposti valmistuva herkku, joka sopii esimerkiksi uuteen vuoteen nakkien ja perunasalaatin tilalle, tai niiden lisäksi. Nachoilla herkuttelee näppärästi isokin porukka, mutta tällä hetkellä herkku kannattaa kuitenkin nauttia vain oman perheen kesken.

Nachos supreme on (yllättävän) helppo tehdä kasvisruokavalioon sopivan lisäksi myös täysin vegaanisena, ja lopputulos maistuu myös sekasyöjälle. Useimmissa ohjeissa nacholautaselle laitetaan jauhelihaa tai broileria, mutta ne on helppo korvata quornilla, jonka koostumus ja maku vakuuttavat vannoutuneenkin lihansyöjän.

Nacholautaselle tulee lisäksi kasviksia. Itse käytän yleensä vain paprikaa, koska sitä on aina jääkaapissa, mutta tomaatti ja kurkku sopivat myös loistavasti. Kasvis- tai vegaaniversiossa smetana tai ranskankerma korvataan kaura- tai soijafraichella.

Nopea maidoton ”juusto”kastike syntyy kaurakermasta ja oluthiivahiutaleista. Oluthiivahiutaleilla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä oluen kanssa, ja sen toinen nimi ravintohiivahiutale kuulostaa hiukan kuvaavammalta. Hiutaleissa on juustomainen maku, ja erinomaiset ravintoarvot. Oma suosikkini on Bertil's healthin (entinen Valioravinto) oluthiivahiutaleet, joita myydään muun muassa Ruohonjuuressa.

Annoksen päälle voisi ripotella myös korianteria, jos siitä tykkää. Omassa suussani se maistuu saippualle, eli jätän sen kauppaan :)

nachoplatter nacholautanen kasvissyöjä

Kasvissyöjän nachos supreme eli nacholautanen

neljälle

200-400 g nachoja
1 paprika ja/tai 2 tomaattia
200 g kaura- tai soijafraichea, esim. Oatly tai Planti
(korianteria)

paistettu quorn:
300-400 g quorn kuutioita tai rouhetta
2 rkl öljyä
mausteita, esimerkiksi curry, juustokumina, chili, savupaprika
suolaa

juustokastike:
2 dl kaurakermaa 
1 dl oluthiivahiutaleita
½-1 tl suolaa
(kurkumaa)

nopea guacamole:
2 avokadoa
chilijauhetta
suolaa
1 rkl limen mehua

Kuumenna öljy kattilassa tai syvällä pannulla. Lisää quorn ja paista sitä noin 10 minuuttia, kunnes se on kauttaaltaan kuumentunut. Mausta makusi mukaan.

Tee sitten juustokastike. Laita kaurakerma kattilaan, kiehauta ja lisää ravintohiivahiutaleet sekä suola. (Lisää ripaus kurkumaa, jotta kastike saa keltaisemman värin.)

Valmista guacamole. Halkaise avokadot ja lusikoi ne kulhoon. Lisää suola, chili ja limen mehu. Muussaa avokado haarukalla. Lisää tarvittaessa limen mehua. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa tai chiliä. Vinkki: guacamole säilyy jääkaapissa suljetussa purkissa, kun jätät avokadon kiven guacamolen sekaan.

Kaada nachot lautaselle. Pilko paprika (ja tomaatti) pieneksi. Nosta paistettu quorn ja paprikat nachojen päälle. Kaada päälle juustokastike. Lusikoi lautasen reunalle guacamolea ja kaurafraichea. Silppua halutessasi päälle korianteria.

nachoplatter nacholautanen

nachoplatter nacholautanen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall