sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Keltajuurisalaatti

Meillä on perheen kesken tapana ruokailla yhdessä muutaman kerran vuodessa. Näemme toki eri kokoonpanoilla useamminkin, mutta perhepäivällisiä on hiukan harvemmin. Tänään kokoonnuimme jälleen saman pöydän ääreen. Olen viettänyt osittain lihatonta lokakuuta (palaan tähän tarkemmin ensi viikolla), joten menu koostui kasvisruoista.

Alkuruoaksi puolisoni valmisti porkkana-maapähkinäkeittoa. Pääruokaa pohdin kuitenkin melko pitkään. Harkitsin jo taipumista kalan valmistamiseen, mutta sitten vastaani tuli herkulliselta kuulostava appelsiinitofu Linssinööri-blogissa. Tein pääruoaksi sitä ja hasselbackan uunijuureksia (Lidlin ohjeella). Valmistin tofun muuten blogin ohjeen perusteella, mutta jätin valkosipulin, agavesiirapin ja chilin pois. Tilalle laitoin ½ teelusikallista savupaprikaa. Tofusta tuli oikein hyvää, enkä huomannut ottaa siitä edes kuvaa ennen kuin lautaset tyhjenivät.

Lisukesalaatiksi tein satokauden inspiroimana keltajuurisalaattia. Keltajuuri on punajuuren sukulainen, mutta nimensä mukaisesti sen väri on keltainen. En ollut aiemmin maistanut keltajuurta, joten en täysin tiennyt mitä odottaa. Eri lähteissä sen sanotaan maistuvan punajuurelta, mutta maku oli mielestäni makeampi ja ei niin juureva. Siinä on runsaasti muun muassa rautaa, sinkkiä ja kalsiumia, eli se on sekä terveellistä että värin vuoksi myös piristävää. Keltaisia ruokia kun harvemmin tulee valmistettua.

Keltajuuri on lokakuussa sesongissa ja sen hinta on maltillinen. 500 gramman keltajuuripussi maksoi 2 euroa, ja pussista jäi kolmannes yli. Appelsiinien satokausi alkaa virallisesti vasta marraskuussa, mutta näin lokakuun lopulla voidaan varmasti lainata jo seuraavan kuukauden puolelta. Appelsiinien hinta oli noin 50 senttiä. Salaattisekoituksestani kului neljännes, ja hintaa jäi myös 50 senttiä. Saksanpähkinöille ja fetajuustolle tuli hintaa noin euro. Yhteensä kuuden hengen lisukesalaatin hinnaksi tuli siis 3,30€.



Keltajuurisalaatti

Kuudelle lisukkeeksi

4 pientä keltajuurta
2 appelsiinia
salaattisekoitusta
noin ½ dl saksanpähkinöitä
50 g fetajuustoa

Kastike:
appelsiinien mehu
1 rkl öljyä
2 tl vaaleaa balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa ja pippuria

Pese keltajuuret huolellisesti ja keitä niitä sitten väljässä vedessä noin 30-45 minuuttia, kunnes ne ovat läpikypsiä. Anna jäähtyä noin puoli tuntia ja poista sitten kuori ja kanta.

Lohko keltajuuret ja siirrä sivuun odottamaan. Kuori appelsiinit ja leikkaa ne kalvottomiksi lohkoiksi. Puristele appelsiinien kalvoista mehut pieneen kulhoon.

Nosta tarjoilulautaselle salaattisekoitusta. Omassani oli punamangoldia, rucolaa ja pinaattia, mutta oikeastaan kaikki salaatit sopivat. Suosittelen kuitenkin jotain maistuvampaa ja ravitsevampaa kuin jäävuorisalaatti.

Asettele keltajuuret ja appelsiinien lohkot salaatin päälle. Murenna saksanpähkinät ja feta käsissä ja ripottele ne salaatin päälle.

Sekoita salaatinkastikkeeksi appelsiineista puristettu mehu ja muut kastikeainekset. Kaada kastike salaatin päälle.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall