kotiliesi

perjantai 9. kesäkuuta 2017

Värikästä tomaateista

Kotimaisten tomaattien sesonki on hiljalleen alkanut, ja maukkaita tomaatteja saa taas edullisesti. Yksi parhaista ruoista joihin tuoreet tomaatit voi käyttää, on panzanella-salaatti. Salaatista tulee herkullinen yhdistelmä makeita tomaatteja ja rapeita leivänpaloja.

Salaatin sisältöä voi muokata jääkaapin tilanteen mukaan. Tomaatit kannattaa kuitenkin säilyttää huoneenlämmössä. Kurkku ja paprika sopivat salaattiin hyvin, ja kevätsipuli tuo potkua. Mukaan voi laittaa myös kapriksia jos niistä pitää. Tuoreet yrtit, etenkin basilika, lehtipersilja ja persilja sopivat myös hyvin. Krutonkien määrää voi hyvin säädellä oman maun mukaan, mutta itse rakastan rapeaa leipää ja laitan sitä aina paljon :) Väriä salaattiin saa vaihtelemalla paprikan ja tomaattien värejä. Keltainen ja punainen paprika sopivat tähän hyvin ja tomaatteja löytää usein värikkäinä sekoituksina.

Panzanellassa ei ole työläitä vaiheita, eikä sen valmistuksessa kestä kauaa. Kasvikset voi pilkkoa vapaalla kädellä haluamaansa kokoon, eikä niiden tarvitse olla välttämättä tasakokoisia. Balsami- tai punaviinietikka tuo salaattiin kivaa hapokkuutta, mutta jos kumpaakaan ei ole saatavilla, voi sen korvata esimerkiksi noin teelusikallisella sitruunamehua.



Panzanella-salaatti kahdelle


puolikas kurkku
puolikas paprika
1 kevätsipuli
2-3 kourallista kirsikkatomaatteja
muutama kourallinen krutonkeja
(tuoreita yrttejä)
kuivattua basilikaa
mustapippuria
Kastike:
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsami- tai punaviinietikkaa
½ tl suolaa

Pilko ja huuhtele paprika ja kurkku. Poista kirsikkatomaateista kanta ja puolita ne. Viipaloi tai hienonna kevätsipuli.

Sekoita kastikkeen öljy, etikka ja suola keskenään. Sekoita kulhossa pilkotut kasvikset ja puolet krutongeista ja lisää kastike. Mausta mustapippurilla ja basilikalla. Anna maustua hetki.

Lisää loput krutongit ennen tarjoilua. Nauti sellaisenaan tai pääruoan lisukkeena.

panzanella



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall