sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Hävikistä herkuksi

Suomessa heitetään käyttökelpoista ruokaa roskiin eri lähteiden mukaan vuodessa noin 20 – 30 kiloa per henkilö. Aivan mieletön määrä! Uskoisin itse alittavani tuon määrän, sillä biojätteeseen päätyy lähinnä vain kuoria ja kahvinpurut. Heitän todella harvoin avattuja tai avaamattomia pakkauksia roskiin, koska luotan enemmän aistinvaraiseen arvioon kuin pakkauksen parasta ennen -päiväykseen. Juon esimerkiksi kahvia kotona melko vähän, ja käytän maitoa vain kahvin kanssa. Maitopurkki saattaakin olla auki melkoisen kauan ja toisinaan huomaan, että päiväys on ylittynyt jo yli viikolla, mutta maito on kuitenkin täysin käyttökelpoista.

Hävikin minimoiminen kannattaa kuitenkin aloittaa jo kaupassa, tai ennen kauppareissua. Pizzaa tehdessä on hyvä pohtia etukäteen käyttääkö mahdollisen ylijäävän kinkun pastasalaattiin vai kinkkukastikkeeseen. Tai jos tarjouksesta ostaa tomaatteja, kannattaa niiden käyttökohde miettiä ennen kuin ne menevät homeeseen. Välillä kaappiin kuitenkin unohtuu ruokaa ja silloin kannattaa tehdä hävikkiruokia. Pastaan, munakkaaseen ja kasvissosekeittoon saa uppoamaan paljon parhaat päivänsä nähneitä ruokia. Aina hävikkiruokien ei tarvitse olla vain nahistuneiden porkkanoiden hätähuudon vaimentamista, vaan hävikkiruoista voi tehdä myös herkkuja. Tässä muutama vaihtoehto.

Nachot


Avatusta tortillapaketista jää monesti muutamia ylimääräisiä lettuja. Rahallisessa mielessä roskiin heittäminen ei kirpaise, koska tortillat ovat todella edullisia. Hiukan jatkojalostamalla niistä saa kuitenkin herkullisia nachoja.

tortillalettuja
öljyä
suolaa
paprikajauhetta
chiliä

Lorauta tortillaletun päälle noin teelusikallinen öljyä ja paina päälle toinen tortilla. Pyörittele lettuja vastakkain, jotta öljy leviää tasaisesti. Leikkaa sitten letut puoliksi ja sitten vielä noin 3 osaan, jolloin lopputuloksena on kolmion muotoisia nachoja.


Levitä nachot pellille öljypuoli ylöspäin. Mausta makusi mukaan esimerkiksi suolalla, paprikalla ja chilillä. Hyviä mausteita ovat myös savupaprika tai –suola, pippuri ja valkosipuli.

Paista nachoja 200 asteessa noin 5-8 minuuttia. Tässä välissä ei kannata mennä lämmittämään saunaa tai tyhjentämään pesukonetta, sillä nachot ovat nopeasti vaaleanruskeista mustia. Tarkkaile siis paistumisen aikana lopputulosta ja ota nachot uunista kun ne ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hetki ja nauti esimerkiksi salsan tai dipin kanssa.


Krutongit


Krutongit ovat parasta mitä kuivahtaneesta leivästä voi tehdä. Leiväksi käy tässä tapauksessa kaikki: sämpylät, paahtoleivät ja limput. Ruisleipäkin käy, mutta lopputulos on silloin hiukan erilainen. 

Leikkaa tai revi leipä reiluiksi arpakuution kokoisiksi paloiksi ja laita kulhoon. Kaada leipäpalojen päälle öljyä ja sekoita tasaiseksi. Öljyä saa olla riittävästi, jotta leivistä tulee uunissa rapeita. Mausta käyttökohteen mukaan ainakin suolalla. Hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa kuivatut yrtit.


Paista krutonkeja 225-asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia. Vahdi leipiä paiston aikana, jotta ne eivät pala. Ota pois uunista, kun väri on kauniin ruskea. Anna jäähtyä hyvin.

Krutongit säilyvät ilmatiivissä rasiassa ainakin viikon, todennäköisesti kaksikin. Nämä sopivat hyvin sosekeiton päälle tai vaikkapa panzanella-salaattiin.


Paahdetut kikherneet


Kikherneitä jää välillä ruoista ylimääräiseksi, ja niille voi olla vaikea keksiä käyttökohdetta. Hyvä ehdotus on paahtaa ne, ja käyttää niitä krutonkien tapaan salaatin tai keiton päällä, tai syödä sellaisenaan. Paahdetut kikherneet ovatkin oivallinen naposteluruoka olematta kuitenkaan kohtuuttoman epäterveellinen. 


Olen toistaiseksi tehnyt vain suolaisia kikherneitä, mutta makeitakin niistä voi tehdä. Esimerkiksi Chocochili-blogissa olen törmännyt kiinnostavaan ohjeeseen. Kaneli-sokeriherneet kuulostavat herkullisilta!

Suolaisiin versioihin tarvitset seuraavat:

Kypsiä kikherneitä (itse liotettuja ja keitettyä tai valmiita tölkkiherneitä)
öljyä
suolaa
savupaprikaa
chiliä
mustapippuria

Huuhtele kikherneet runsaalla kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla tai pyyhkeellä. (Ainakin) purkkiherneistä lähtee kuori pinnasta kun hernettä painaa kevyesti sormien välissä. Kuoren poistaminen ei ole pakollista. Kuori saattaa paahdon aikana lähteä irti samaan tapaan kuin maapähkinästä, mutta se ei muuta lopputulosta. Olen huomannut, että isommista kikherneistä kuoren poistaminen on kannattavaa, mutta tämä on makuasia.


Kaada kikherneiden joukkoon loraus öljyä ja haluamasi mausteet. Sekoita huolellisesti ja levitä leivinpaperoidulle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Paahda 200 asteessa 15 minuuttia ja sekoittele. Paahda vielä 10–15 minuuttia, kunnes herneistä on tullut rapsakoita ja hiukan ruskeita. Varo polttamasta.

Paahdetut kikherneet eivät nimestä huolimatta maistu kovasti herneeltä. Maku on melko mieto, joten valitsemalla itselle sopivat mausteet saa lopputuloksesta varmasti erinomaisen.



Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall