tiistai 1. helmikuuta 2022

Maapähkinävoigranola

Granola on näppärä tapa lisätä päivään kuituja ja ateriaan proteiinia. Teen granolaa yleensä itse, mutta ostan myös kaupasta toisinaan valmiita. Valmiissa granolassa tai myslissä on kuitenkin monesti haasteena sokerin määrä, ja yhtä usein omalle vatsalle sopimattomat raaka-aineet. Itse tehtynä saa juuri sellaisen lopputuloksen, joka itselle parhaiten sopii.

Olen jo pitkään käyttänyt tätä samaa hyvää ohjetta. Olen vaihdellut pähkinöitä ja muita täytteitä kulloinkin kaapissa olevien raaka-aineiden mukaisesti, mutta aloin kuitenkin kaivata lopputulokseen vaihtelua, ja hiukan lisää proteiinia. Päätin kokeilla maapähkinävoin lisäämistä, ja lopputulos toimii oikein mainiosti.

Maapähkinävoiksi kannattaa ehdottomasti valita sokeriton versio. Niitä on markkinoilla runsaasti erilaisia, mutta purkkia valitessa kannattaa kuitenkin aina tarkistaa sisällysluettelo. Makeutta granola saa vaahterasiirapista, jota tulee maltillisesti vain kaksi ruokalusikallista. Maapähkinävoin ja vaahterasiirapin lisäksi granolaan tulee öljyä. Itse käytän yleensä oliiviöljyä, mutta rypsiöljy toimii yhtä hyvin.

Rakennetta, makua ja proteiinia granola saa kaurahiutaleista ja pähkinöistä. Pähkinöistä suosikkejani ovat pekaani- ja saksanpähkinä, sekä mantelit. Manteleita etenkin saa yleensä kohtalaisen edullisesti. Pähkinöitä edullisempia ovat siemenet. Niissä on pähkinöiden tapaan hyvä koostumus energiaa, proteiinia, rasvoja ja kuitua. Käytän itse eniten auringonkukan- ja chia-siemeniä. 

proteiinigranola
mysli

Maapähkinävoigranola

noin 1,2 litraa

¾ dl maapähkinävoita (sokeriton)
½ dl öljyä
2 rkl vaahterasiirappia
2 rkl vettä
1 tl kanelia
2 dl auringonkukansiemeniä
1-2 dl rouhittuja pähkinöitä
4 dl isoja kaurahiutaleita (esim. Myllyn Paras tai Elovena gluteeniton)
3 dl kaurahiutaleita (tarvittaessa gluteeniton)

paiston jälkeen halutessasi:
1-2 dl kuivattuja hedelmiä tai marjoja

Yhdistä maapähkinävoi, öljy, vesi, vaahterasiirappi ja kaneli hyvin keskenään. Rouhi pähkinät, ja lisää ne yhdessä siementen ja kaurahiutaleiden kanssa seokseen. Sekoita huolellisesti.

Kaada seos uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paahda granolaa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Sekoita kerran paistamisen aikana.

Anna granolan jäähtyä kunnolla, ja lisää sitten halutessasi kuivattuja hedelmiä tai marjoja.

Proteiinimääriä:

Maapähkinävoissa on keskimäärin noin 26 g proteiinia 100 grammassa, ja 1 desilitra painaa noin 100 grammaa. Koko granolamäärään tulee maapähkinävoista siis noin 19 grammaa proteiinia. 

7 desistä kaurahiutaleita tulee koko granolaan proteiinia noin 37 grammaa, ja 2 desilitrasta auringonkukansiemeniä 32 grammaa.

Pähkinöissä onkin paljon valinnanvaraa, ja voit valita makuusi sopivat. Proteiinimäärissä on hiukan eroja, ja esimerkiksi 1 desilitrassa:
manteleita on 17 g proteiinia
maapähkinässä 18 g, 
saksanpähkinässä 9 g,
hasselpähkinässä 9 g ja 
cashewpähkinässä 12 g

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall