Mämmin kuitupitoisuus on melko huikea 8 grammaa (100 grammassa), kun runsaskuituisuuden alarajana pidetään 6 grammaa. Käytin mämmiä peltileipään, ja se toimi siinä hyvin. Peltileipä tehdään siis nimensä mukaisesti suoraan uunipellille, eikä se vaadi juurikaan taikinan vaivaamista. Teen yleensä kaikki leivät melko vaaleista jauhoista (speltti, kaura ja vehnä), joten mämmillä pystyi nostamaan kuitupitoisuutta helposti. Leivästä tuli uskomattoman kuohkeaa ja pehmeä!
Leivän maku on makeahko, ja siitä tulee hiukan mieleen saaristolaisleipää. Saaristolaisleipään tulee sekä ruisjauhoja että ruismallasta (olutmallas), ja myös mämmi sisältää molempia. Mämmi valmistetaan imellyttämällä, ja ainakin Kymppi Mämmissä on siirappia, jonka mausta tulee leipään makeutta. Luomu mämmissä ei ole lisättyä sokeria, jolloin leipätaikinaan voi halutessaan lisätä sokeria 1-2 ruokalusikallista enemmän. Voit myös kokeilla gluteenitonta mämmiä. Saat leivästä täysin gluteenittoman korvaamalla kaurahiutaleet gluteenittomilla kaurahiutaleilla ja jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja 1 teelusikallisella psylliumia.
Mämmileipä on parhaimmillaan tuoreena. Hiivalla kohotettujen leipien tapaan tämänkin maku muuttuu hiukan hiivaiseksi seuraavina päivinä. Suosittelen siis pakastamaan ylijäävän leivän, ja sulattamaan tarvittavan määrän. Peltileipä on hyvää myös paahdettuna.
Mämmipeltileipä
pellillinen, eli 16-20 palaa3 dl vettä
2 dl (250 g) mämmiä
3 dl kaurahiutaleita
11 g (1 pss) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
½ dl öljyä
5 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja
Sekoita vesi ja mämmi ja lämmitä mikrossa reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Tässä kesti noin minuutti.
Yhdistä kaurahiutaleet ja kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää sitten sokeri, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen sekoittamalla. Jatka sekoittamista vielä hetki jauhojen lisäämisen jälkeen.
Ripottele leivinpaperoidulle uunipellille (koko noin 35x40 cm) jauhoja ja kaada taikina leivinpaperin päälle. Taputtele jauhotetuin käsin pellin kokoiseksi levyksi.
Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan. Hyvä lämmin paikka on kuumalla vedellä täytetyn altaan päällä. Leikkaa leipään halutessasi annosviivat veitsellä tai pizzaleikkurilla.
Paista leipää 200 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä hieman ja tarjoa tuoreena voin kera.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti