maanantai 1. kesäkuuta 2020

Raparperi-marenkipiirakka

Raparperin sesonki käy kuumana, ja olen ehtinyt tehdä tänä keväänä jo kolmesti raparperipiirakkaa. Kahden ensimmäisen jälkeen ajattelin, että keväät piirakat on nyt tehty. Sitten sain ajatuksen, jota oli pakko seurata, ja onneksi seurasin, sillä siitä syntyi super herkullinen raparperi-marenkipiirakka.

Piirakan pohjalle tulee taikina, joka löytyy myös muutaman vuoden takaisesta mustikkapiirakasta, ja se on uunipellillisen kokoisten piirakoiden suosikkini. Tällä kertaa puolitin sen, jotta piirakasta ei tullut kahdelle hengelle liian iso. Olen tehnyt taikinan lukuisia kertoja vehnäjauhoista, ja se toimii loistavasti. Tällä kertaa kokeilin gluteenittomia jauhoja, ja taikina onnistuu mainiosti myös niistä tehtynä. Marenkiin tarvitaan vain kananmunan valkuaisia, ja ylijäävät keltuaiset voi käyttää vaikkapa raparpericurdiin eli -tahnaan.

Taikinan päälle ja sen sekaan tulee marenkia. Ajatuksenani oli, että lopputulos olisi hiukan samanlainen kuin britakakussa tai marenkipiirakassa. Lopputulos oli juuri se mitä toivoinkin, ja marenki toimii hyvin piirakassa erinomaisesti. Pinnalle ripotellaan raparperi kuutioina, ja marenki kohoaa raparperin väleistä kivasti. Piirakka kannattaa peittää paiston puolivälissä, jotta marenki ei tummu liikaa.

raparperipiirakka
raparperipiirakka

Raparperi-marenkipiirakka

8 hengelle

pohja:
3 dl vehnäjauhoja
tai 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper fin mix)
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2¼ dl maitoa
50 g voita

marenki:
2 valkuaista
1 dl sokeria

4-4½ dl raparperia kuutioina

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää maito ja voi kuiviin aineisiin. Sekoita huolellisesti ja kaada leivinpaperoituun uunivuokaan (koko noin 25x35 cm tai pyöreä noin 27 cm piirakkavuoka).

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä.

Lusikoi valkuaisvaahto piirakkataikinan päälle, ja sekoittele varovaisesti taikinan joukkoon. Lopputuloksen ei tarvitse olla tasainen (katso kuva alla).

Huuhtele raparperien varret ja pilko ne kuutioiksi. Ripottele raparperi taikinan päälle.

Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Peitä piirakka kevyesti foliolla tai leivinpaperilla 15 minuutin jälkeen, ettei marenki ruskistu liikaa.

Piirakka säilyy jääkaapissa hyvänä noin vuorokauden, jonka jälkeen marenki saattaa alkaa kostua ja muuttua pehmeämmäksi.

raparperipiiras
Pohja ennen raparperin lisäämistä

raparperi-marenkipiirakka
Piirakka ennen uunia
britakakku
Piirakka uunin jälkeen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall