tiistai 31. maaliskuuta 2020

Gluteeniton kasvislasagne

Lasagne on helposti muokattavissa oleva ruoka. Perinteisen jauhelihaversion lisäksi se on helppo muuntaa kasvisversioksi, gluteenittomaksi tai maidottomaksi. Lasagnelevyjen tilalla voi käyttää esimerkiksi tortillalevyjä, kesäkurpitsaa tai rieskoja, ja täytteet voi muuttaa muistuttamaan vaikkapa pizzaa. Vaihtoehdot ovat siis lähes rajattomat.

Tällä kertaa suunnitelmanani oli tehdä kasvislasagnea. Kasvislasagne on kyllä varsin hyvää ilman lihankorvikettakin, mutta minulla sattui olemaan pian vanhentuvaa Quornia (työpaikan pakastimessa, kotona tätä ei ehdi tapahtua!), ja ajattelin että Quorn tuo lasagneen kivaa makua ja rakennetta. Quorn on pakasteena myytävä gluteeniton vähärasvainen kasviproteiini, joka toimii mielestäni monessa. Käytän sitä eniten korvaamaan broileria (esimerkiksi miesflunssantorjuntakeitosta tulee erittäin hyvää Quornilla tehtynä), mutta tällä kertaa se on jauhelihan tilalla.

Tämä lasagne on yhden kastikkeen lasagne. Sen valmistamiseen tarvitaan vain yksi pannu, eli tiskiä syntyy vähemmän kuin perinteisen lasagnen valmistuksessa. Valmis lasagne ei ole kuitenkaan kuiva, vaikka kastikkeita onkin vain yksi. Smetana toimii lasagnessa loistavasti, enkä kaivannut lasagnelle tyypillistä valkokastiketta.

Lasagnekastikkeeseen tulee Quornin lisäksi säilykkeenä myytäviä paahdettuja paprikoita. Niistä suosikkini on nämä Roayl-merkin, joita olen löytänyt K-Citymarketissa. Paahdettuja paprikoita myydään ainakin isoimmissa marketeissa, ja ne löytyvät yleensä tomaattisäilykkeiden läheltä. Jos paahdettuja paprikoita ei kuitenkaan löydy, tai niiden takia ei tahdo lähteä kauppaan, voi ne valmistaa itse tai korvata yhdellä kokonaisella pieneksi pilkotulla paprikalla. Gluteenittomat lasagnelevyt voi myös korvata tavallisilla vehnästä tehdyillä lasagnelevyillä.

Gluteenittomasta kasvislasagnesta tuli aivan älyttömän hyvää. Olen tehnyt sitä nyt kolmesti, ja jokainen kerta on päättynyt tyytyväiseen muminaan ja ruoan kehumiseen. Quornin, smetanan ja tomaatin yhdistelmä on jotain järjettömän hyvää. Kokeile ja ihastu!

quornlasagne
gluteeniton quornlasagne

Gluteeniton kasvislasagne

5-6 annosta

kastike:
2 kevätsipulia
1 pss (300 g) Quorn rouhetta
2 tlk (á 400 g) tomaattimurskaa
200 g paahdettuja paprikoita (säilyke)
1½ dl vettä
1 tl savupaprikaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl suolaa
mustapippuria

1 mozzarella-pallo
120-150 g smetanaa
12 kpl gluteenittomia lasagnelevyjä
1 pss (noin 150 g) juustoraastetta

Aloita valmistamalla kastike.

Hienonna kevätsipulit. Silppua paahdetut paprikat saksilla tai veitsellä. Paista Quornia muutama minuutti pannulla ja mausta savupaprikalla. Lisää pannulle loput kastikkeen aineet, ja anna kiehua hiljalleen noin 10-15 minuuttia. Tarkista maku.

Valmistele sillä välin muut raaka-aineet. Viipaloi tai revi mozzarella. Ota juustoraaste, smetana ja lasagnelevyt valmiiksi.

Kokoa lasagne. Laita vuoan pohjalle muutama kauhallinen kastiketta. Lisää juustoraastetta ja kolmannes smetanasta. Lado päälle lasagnelevyjä. Tee samalla tavalla kaksi kerrosta. Laita päällimmäiseksi kastiketta. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta ja nostele mozzarellaviipaleet.

Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 25-35 minuuttia. Peitä vuoka foliolla paiston lopulla, jos pinta näyttää ruskistuvan liikaa.

Anna lasagnen tekeytyä kannen tai folion alla noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.


Gluteeniton kasvislasagne
quorn-kasvislasagne

2 kommenttia

  1. Nam, herkullisen kuuloinen ohje. Tuo quorn on itselleni uusi tuttavuus. Onko sillä erityismakua vai onko soijan tapaan neutraalin makuinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :)
      Quorn on aika miedon makuinen, jos vertaa esimerkiksi maustamattomaan tofuun, soijarouheeseen tai Nyhtökauraan, joiden maku on hallitsevampi. Quornin maku muistuttaa etäisesti hiukan broileria.

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall