sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Glögillä maustettu nyhtöpossu ja kanelikukkakaali

Pulled pork eli nyhtöpossu lienee lähes jokaiselle jo tuttu ruoka, joko itse tehtynä tai jonkun muun valmistamana. En ole kovin tottunut isojen lihapalojen käsittelijä, mutta jopa minä onnistun nyhtöpossun kanssa. Siinä kun olennaisinta on todella pitkä kypsennys, eli liha ei vahingossakaan jää raa’aksi. Näin joulun alla maustoin nyhtöpossun jouluisilla mauilla, eli glögimausteilla ja glögitiivisteellä. Niistä tulee lihalle kiva melko mieto maku, eikä ruoka kuitenkaan maistu makealta jälkiruoalta.

Annosten määräksi olen merkinnyt noin 10. Se riippuu todella paljon siitä minkä kanssa possua tarjoillaan. Tortilloiden väliin lihaa tulee vähemmän kuin perunoiden kanssa lisukkeena nautittuna. Ohjeen mukaan valmistettua lihaa tulee paljon, ja jos epäilet että sitä on liikaa, niin voit puolittaa määrät. Mahdollisen ylijäävän lihan voi myös pakastaa.

Glögillä maustettu pulled pork sopii loistavasti joulupöytään, jos tavallinen kinkku kyllästyttää. Lihaksi sopii kasslerin lisäksi myös muun muassa porsaan lapa, etuselkä, niska ja potka. Erilaiset palat possua ovat monesti joulun jälkeen tarjouksessa, eli nyhtöpossu sopii loistavasti myös vaikkapa uuden vuoden juhlintaan. Kypsän possun voi tarjoilla granaattiomenan siemenillä koristeltuna, tai ihan vain sellaisenaan. Nyhtöpossu on hyvää tortillojen ja hodareiden välissä, salaatin proteiinina, leivän päällä, uunijuuresten kanssa nautittuna tai yöllä jääkaapista napsittuna – oikeastaan siis aina.

glögi pulled pork
joulu nyhtöpossu pulled pork

Glögillä maustettu nyhtöpossu 

noin 10 annosta

2½ kg porsaan kassleria
2 tl savupaprikaa
2 tl suolaa
1 pss glögimaustetta (esim. Santa Maria)
4 laakerinlehteä
2 liemikuutiota
4 salottisipulia
1 dl glögitiivistettä (Marli)
noin 5 dl vettä

Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta.

Poista lihasta mahdolliset kalvot ja kovat rasvapaakut pinnasta. Kuivaa liha ja hiero sen pintaan suolaa.

Laita liha mahdollisimman isoon astiaan. Pilko sipulit muutamaan osaan. Lisää ne ja kaikki mausteet lihan viereen. Kaada vettä niin, että liha lähes peittyy. Minulla määrä oli 5 desilitraa.

Laita lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Paista lihaa 225 asteessa puoli tuntia. Peitä astia sitten kannella tai foliolla. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen.

Paista noin 6 tuntia, tai kunnes sisälämpötila on vähintään 90 astetta.

Ota liha uunista ja anna jäähtyä hetki. Siivilöi uunivuoasta kattilaan noin 3 desilitraa nestettä. Anna kiehua keskilämmöllä. Nosta sitten liha leikkuulaudalle, ja revi siitä haarukalla pieniä paloja. Nosta palat tarjoiluastiaan.

Lisää kattilassa kiehuvan nesteen joukkoon noin 2 rkl glögitiivistettä, ja ota kattila pois liedeltä. Lusikoi nestettä lihan päälle. Koristele lopuksi halutessasi puolikkaan granaattiomenan siemenillä.

kanelilla maustettu kukkakaali

Kanelilla maustettu kukkakaali


1 keskikokoinen kukkakaali
2-3 rkl öljyä
1-2 tl kanelia
1 tl suolaa
½ dl auringonkukansiemeniä

Pilko kukkakaali suupaloiksi. Sekoita kulhossa kukkakaali, kaneli ja suola. Levitä leivinpaperoidulle pellille. Paahda kukkakaaleja 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Paahda sillä välin auringonkukansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes niiden pinta ruskistuu hiukan. Varo polttamasta!

Ripottele auringonkukansiemenet kypsien kukkakaalien joukkoon.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall