torstai 13. syyskuuta 2018

Couscous-arancinit

Kaupallisessa yhteistyössä Blå Band

Couscous-arancinit, jälleen yksi hankalan niminen ruokaohje blogiin, jonka kantavana ajatuksena on arjen helpottaminen ja arkiruoat. Avataanpa nimeä hiukan. Couscous, tai suomalaisittain sanottuna kuskus, on siis durumvehnästä jauhettu ryynimäinen lisuke, joka on muutamassa minuutissa valmis syötäväksi. Arancini on italiaa ja tarkoittaa pientä appelsiinia. Ruokana nimi viittaa lopputulokseen, eli arancinit ovat pieniä kullankeltaisia palloja.

Sain kokeiluun Blå Bandin Couscous-Kasvispataa, ja ajattelin tehdä siitä jotakin hiukan erilaista. En ole aiemmin tehnyt arancineja - ja jos rehellisiä ollaan, niin en ole myöskään syönyt niitä. Tavallisesti arancinit valmistetaan riisistä ja tomaattikastikkeesta, mutta perinteisten arancinien ohje ei vaikuttanut liian monimutkaiselta, joten uskalsin lähteä soveltamaan sitä. Lopputulokseksi sain kauniin kullankeltaisia pyöryköitä, eli uskoisin arancinien määritelmän täyttyneen.

Ohje näyttää monivaiheiselta ja pitkältä, mutta se ei kuitenkaan ole monimutkainen. Arancineja varten keitetään helppo, vain muutamasta perus raaka-aineesta koostuva tomaattikastike. Tomaattikastikkeen joukkoon sekoitetaan kypsennetty, ja jo valmiiksi hyvältä maistuva Blå Band Couscous-Kasvispata, raastetaan hiukan parmesaania ja muotoillaan taikinasta palloja. Pallot pyöritellään korppujauhoissa ja paistetaan öljyssä. Helppoa, ei kovin työlästä, ja ennen kaikkea hauskaa.

Keksittyäni mihin Blå Band Couscous-Kasvispadan voisin käyttää, aloin pohtia missä sitä tarjoilisin. Couscous-arancinit innoittivat illanistujaisiin, ja vielä oli keksittävä mitä niiden kanssa voisi tarjoilla. Niin hyviä kuin pyöryköistä tulikin, kaipasivat ne jotakin rinnalleen. Paahdoin uunissa kukkakaalin kukintoja 200 asteessa 20 minuuttia. Ennen uunia pyörittelin kukkakaalit öljyssä ja maustoin ne ripauksella juustokuminaa eli jeeraa. Jeera sopii mielestäni hyvin Blå Band Couscous-Kasvispadan mausteina käytettyihin kurkumaan, curryyn ja cayennenpippuriin.

Osallistuin couscous-arancinien reseptillä Kotilieden kilpailuun. Äänestäneiden kesken arvotaan 150 euron arvoinen ravintolalahjakortti valitsemaasi ravintolaan. Ehdokkaani numero on 10, ja äänestämässä voit käydä Kotilieden sivulla. Äänestysaika päättyy 4.10. mutta kannattaa tietysti käydä heti, ettei unohdu :)

valmiiseen pöytään

valmiiseen pöytään

Couscous-arancinit

noin 20-25 kappaletta

1 pss (120 g) Blå Band Couscous-Kasvispataa
3½ dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 porkkana
1 kevätsipuli
400 g tomaattimurskaa
1 tl sokeria
2 tl paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
ripaus chiliä
1½ dl parmesaanirasteetta
2-3 rkl korppujauhoja

Lisäksi:
korppujauhoja leivitykseen
öljyä paistamiseen

Kuori porkkana ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Hienonna kevätsipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota porkkanaa ja sipulia muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

Valmista sillä välin Blå Band Couscous-Kasvispata. Yhdistä Couscous-Kasvispata ja kylmä vesi. Huomaa, että vettä tulee hiukan vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa. Keitä pataa noin 5 minuuttia, tai kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Siirrä pata sivuun odottamaan.

Soseuta tomaattikastike sauvasekoittimella, ja yhdistä se lusikalla sekoittaen Couscous-Kasvispataan. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi, eli noin 10 minuuttia. Raasta sillä välin parmesaani.

Sekoita parmesaani ja korppujauhot seokseen ja muotoile seoksesta pyöryköitä. Kieritä pyörykät korppujauhoissa. Kaada pannulle öljyä niin, että pannun koko pohja peittyy. Kuumenna öljy ja paista pyöryköitä, kunnes niiden pinta on kauttaaltaan kauniin ruskea. Aseta valmiit pyörykät talouspaperin päälle kuivumaan.

Nauti pyörykät hiukan jäähtyneinä esimerkiksi paahdetun kukkakaalin kera. Couscous-arancinien seuraan sopii mainiosti vaalea lager olut.

valmiiseen pöytään

valmiiseen pöytään

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall