torstai 29. maaliskuuta 2018

Porkkanapihvit raasteesta

Maaliskuun satokausiohje sukeltaa suomalaisen suosikkijuurekseni, eli porkkanan pariin. Porkkana on niin monipuolinen juures, että en kyllästy siihen ehkä koskaan. Syön sitä useamman kerran viikossa, ja kannan kilon pussillisen kotiin melkein jokaisella kauppareissulla. Onpa sitä tehty laulukin, joka jää niin helposti päähän soimaan, että tänään varmasti jokainen muistaa syödä porkkanoita:

»Popsi, popsi porkkanaa,
hampaita se vahvistaa.
Nami nami nami nami porkkanaa,
hampaita se vahvistaa.»

Porkkanoissa on paljon betakaroteenia, joka ehkäisee muistihäiriöitä ja sydäninfarktia, sekä suojelee ihoa UV-säteiltä. Porkkana on siis erityisen hyvä juures näin kevätauringon paistaessa. Hiukan yllättäen porkkanasta on apua myös muun muassa anemiaan, iho-ongelmiin ja näkökykyyn. Melkoinen kasvisten moniottelija siis!

Porkkanaa kannattaa nauttia sekä raakana että kypsennettynä. Kypsänä se sisältää enemmän betakaroteenia kuin raaka, mutta raa'assa ovat vitamiinit paremmassa muodossa. Nämä raasteesta tehtävät porkkanapihvit ovat siis oiva betakaroteenin lähde. Porkkana raastetaan karkeaksi raasteeksi, ja lopputuloksena on mukava suutuntuma. Kananmunien ansiosta taikina pysyy paistettaessa hyvin kasassa, ja mausteista inkivääri sopii hyvin yhteen porkkanan aromien kanssa.

Kilon pussi porkkanoita maksaa noin 1,40€ ja niitä kuluu puoli pussillista. Muut ainekset mukaan lukien arvioisin koko ruoan valmistuskustannuksiksi noin 1,50 - 2 euroa. Annoksen hinnaksi jää siis pihvien osalta 0,35-0,50 euroa.



Porkkanapihvit raasteesta

noin 16 kpl

500 g (6-7 kpl) porkkanaa
3 kananmunaa
2 cm pätkä inkivääriä
½ dl parmesaaniraastetta
1 dl vehnäjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Raasta kananmunien joukkoon inkivääri ja mittaa parmesaaniraaste, vehnäjauhot ja mausteet. Sekoita hyvin, lisää porkkanaraaste ja sekoita tasaiseksi.

Paista porkkanapihvit molemmin puolin keskilämmöllä. Taikinasta tulee noin 16 ohutta pihviä tai 12 hiukan paksumpaa.

Tarjoile pihvit salaatin tai vaikkapa keitettyjen perunoiden kanssa.


Kokeile myös:


Nopeat porkkanaletut
Pinaattiletut
Porkkana-maapähkinäkeitto

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall