perjantai 12. tammikuuta 2018

Artesaanipatonki kädenkäänteessä

Patonkien valmistaminen on aina kuulostanut erittäin monivaiheiselta ja monimutkaiselta. Täydelliseen lopputulokseen tarvitaan vähintään patonkipelti, optimaalinen kosteus uuniin ja pitkä kohotus taikinalle. Jääkaappiini oli viime viikonlopun leivonnasta jäänyt puoli pakettia hiivaa, ja olin jo päättänyt käyttää sen olutleipään. Sain kuitenkin ajatuksen kokeilla patongin valmistamista - yksinkertaistetulla tavalla.

Olen useita kertoja tehnyt sämpylöitä samalla ohjeella, ja ne ovat aina onnistuneet. Nyt aloinkin pohtia, että miksipä ohje ei soveltuisi myös patongin tekoon, ja ei muuta kuin tuumasta toimeen. Patonki onnistui täydellisesti! Pinnasta tuli rapea ja sisuksesta pehmeä. Näihin patonkeihin tulee todella pieni määrä hiivaa, jonka vuoksi taikina vaatii puolentoista tunnin kohotuksen. Kohotusaika kuitenkin kannattaa, sillä pienen hiivamäärän ansiosta lopputulos ei maistu hiivaiselta.

Vähäisen hiivan lisäksi makua ja terveellisyyttä patonkiin tuo speltti. Käyttämässäni spelttijauhossa (Birkkalan puolikarkea spelttijauho) on kuitua 10 grammaa, kun vehnäjauhossa puolestaan on vain 3,8 grammaa. Sen maku on hiukan paahteinen ja pähkinäinen, ja sillä saa uutta aromia patonkien lisäksi vaikkapa piirakkapohjiin tai lettuihin. Olen siinä uskossa, että speltti ei kuitenkaan käyttäydy täysin vehnäjauhojen kaltaisesti, ja siksi korvaankin sillä leivonnassa vain osan vehnäjauhoista. Halutessasi voit siis leipoa patongin myös pelkistä vehnäjauhoista, vaikka suosittelenkin kokeilemaan spelttiä. 

Valmis herkkupatonki on parhaimmillaan leivontapäivänä, ja mahdollinen ylijäänyt patonkin kannattaa pakastaa valmiina viipaleina.


Vehnä-spelttipatonki

2 kappaletta

2,5 dl vettä
0,5 dl maitoa
12,5 g (¼ pkt) tuorehiivaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 dl spelttijauhoja
noin 4 dl vehnäjauhoja

Sekoita maito ja vesi keskenään, ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri sekä suola. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää taikinaan jauhot muutamassa erässä, ja sekoita lusikalla tai puuhaarukalla löysäksi taikinaksi.

Ripottele taikinan päälle noin 1 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa, esimerkiksi mikrossa, 1½ tuntia.

Kuumenna uuni 240 asteeseen. Laita uunipelti uuniin kuumenemaan ilman leivinpaperia.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahteen osaan, ja ripottele päälle pari ruokalusikallista jauhoja. Muotoile taikinapaloista tangot. Kierrä taikinaa muutaman kerran, jotta patonkiin tulee kierteet. Siirrä patongit varoen leivinpaperille, ja anna levätä, kunnes uuni on lämmennyt.

Vedä leivinpaperi kuumalle uunipellille, ja paista patonkeja uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia.

Anna patonkien jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.



patonki

Edit! Ohjeeseen korjattu veden ja maidon määrä 13.1.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall