keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Porkkana-maapähkinäkeitto

Syksyn kaunein väriloisto on monin paikoin parhaimmillaan, ja sääkin tarjoili edellisenä viikonloppuna lähes 20 asteen lämpötilaa. Intiaanikesästä ei voi enää tässä vaiheessa kalenterivuotta mielestäni puhua, mutta kahvittelu ulkona terassilla teki kyllä silti hyvää.

Väriloiston laantuessa, ja puiden pudottaessa lehdet, alkaa pimeyden keskellä kaivata värejä. Silloin esimerkiksi punajuuresta, porkkanasta ja vihreistä kasveista tehdyt ruoat tulevat tarpeeseen. Kauneus on puoli ruokaa, ja värikäs ruoka piristää ihmeen hyvin. Muutama viikko sitten valmistamani porkkanakeitto on paitsi kauniin väristä, myös hyvää ja täyttävää. Porkkanoiden lisäksi keittoon tulee maapähkinävoita, joka yhdessä makeiden porkkanoiden kanssa saa aikaa täyteläisen herkkukeiton.

Maapähkinävoita ostaessa kannattaa vilkaista sisällysluetteloon, ja ostaa makeuttamatonta. Makeuttamaton versio löytyy ainakin Amonalta ja Pirkalta. Kurkuman funktio keitossa on lähinnä tuoda lisäväriä, mutta tuo se toki myös lisäaromia. Jos kaapissasi ei kuitenkaan ole kurkumaa, ei sen ostaminen vain tähän käyttöön ole välttämätöntä.

porkkanakeitto

Porkkana-maapähkinäkeitto

neljälle

800 g porkkanoita
1 kevätsipuli
1 rkl öljyä
4½ dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1½ tl soijakastiketta
1 tl paprikamaustetta
½ tl kurkumaa
½ dl maapähkinävoita (makeuttamaton)
1½ dl ruokakermaa

Kuori porkkanat ja pilko reiluiksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli. Kuullota porkkanoita kattilassa noin viisi minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää sitten kevätsipuli. Kuullota vielä hetki, ja lisää vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, tai kunnes porkkanat ovat kypsiä.

Lisää kypsien porkkanoiden joukkoon maapähkinävoi ja ruokakerma. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa tai ohenna keittoa lisäämällä kermaa.

Kuumenna vielä valmis keitto, ja tarjoile paahdettujen kurpitsansiemenien kera.

porkkanakeitto maapähkinä

Paahdetut kurpitsansiemenet


1 dl kurpitsansiemeniä
suolaa

Kuumenna paistinpannu, ja paahda kurpitsansiemiä kuivalla pannulla, kunnes niihin tulee hiukan ruskistunut pinta. Paahtuneen kurpitsansiemen tunnistaa myös kuoren poksahtelusta. Rouhi paahdettujen siementen pinnalle hiukan suolaa ja anna jäähtyä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall