keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Raparperi ja mansikka ne yhteen sopii


Kotimaisen mansikan paras satokausi on kohta alkamassa, ja monesta kasvimaasta puskee edelleen raparperia. On siis erinomainen aika yhdistää nuo kaksi herkkua. Kun raparperi-mansikkakiisseli on jo keitetty, ja pakastin pullistelee raparperipiirakasta, on oiva vaihtoehto keittää raparperista curdia.

Valmistin raparpericurdia tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja rehellisesti täytyy myöntää, että tämä oli alkujaankin ensimmäinen tekemäni curd, eli tahna. Valmistus ei tällä tavalla tehtynä ollut monimutkaista, joten uskalla kokeilla jatkossakin. Haaveissa siintääkin jo vadelmacurd!

Käyttämäni raparperi oli jo melko paksuvartista, joten valmiin tahnan väristä tuli vaalean vihertävä. Punertavammista varsista syntynee siis hennon vaaleanpunainen tahna. Makuun varsien paksuus ei todennäköisesti vaikuta, joten voit hyvin käyttää sadon loppupään paksuja yksilöitä.

Raparpericurd


200 g raparperinvarsia
½ dl vettä
3 keltuaista
1 ¼ dl hillosokeria
1 rkl maissitärkkelystä
75 g voita

Huuhdo ja paloittele raparperinvarret. Siirrä ne kattilaan ja lisää vesi. Keitä raparperi pehmeäksi, noin 5 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa keltuaiset, hillosokeri ja maissitärkkelys jäähtyneeseen raparperisoseeseen. Nosta kattila liedelle ja kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes se juuri ja juuri kiehahtaa.

Käännä lämpö pois ja kypsennä seosta sekoitellen jälkilämmöllä 2 minuuttia. Leikkaa voi kuutioiksi ja vatkaa ne yksitellen kuumaan seokseen. Anna curdin jäähtyä jääkaapissa.


Britatorttu


125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 ¼ dl vehnäjauhoja
¼ dl mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Marenki:
2 valkuaista
1 ½ dl sokeria
(mantelilastuja)

Lisäksi:
175 g mascarponea
¾ dl kuohukermaa
2 tl sokeria
mansikoita
1 - 2 dl raparpericurdia

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä uunipellille (25x30cm) ja paista 175 asteessa 10 minuuttia.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä. Levitä valkuaisvaahto esipaistetulle pohjalle lusikalla siten, että vaahto ei mene reunan yli. Ripottele halutessasi pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes marenki on kauniin ruskea.

Anna pohjan jäähtyä hyvin ja halkaise se kahteen osaan. Tässä vaiheessa voit myös pilkkoa pohjan annoskokoisiksi paloiksi.

Makeuta kerma sokerilla ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita mascarpone ja kerma tasaiseksi. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua. Levitä toiselle pohjalle ensin mascarpone-kermaa, sitten puolet raparpericurdista ja lopuksi lohkottuja mansikoita. Nosta toinen pohja varovasti päälle. Levitä päälle loput curdista ja mansikoista.



Mansikka-raparperi trifle


200 g turkkilaista jogurttia
1 tl sokeria
½ dl raparpericurdia
Mansikoita

Mausta jogurtti sokerilla ja sekoita tasaiseksi. Poista mansikoista kannat ja lohko ne. Lusikoi laseihin kerroksittain jogurttia, raparpericurdia ja mansikoita. Halutessasi voit ripotella pinnalle marengin paloja. Tarjoile heti.




2 kommenttia

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall